WHO: Evropa bi uskoro mogla ući u ‘dugački period zatišja’

Ne znači da je pandemija potpuno okončana, ali imamo jedinstvenu priliku da preuzmemo kontrolu nad transmisijom, rekao je direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge.

WHO traži da građani poštuju pojedinačnu odgovornost fizičkim distanciranjem i nošenjem maski (EPA)

Dvije godine nakon izbijanja pandemije COVID-19, Evropa bi uskoro mogla ući u “dugački period zatišja” zbog visokih stopa vakcinacije, blaže omikron varijante virusa i okončanja zime, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak.

Direktor WHO za Evropu Hans Kluge izjavio je da je taj predah “primirje koje bi moglo prerasti u trajni mir”.

“Taj kontekst ostavlja nam mogućnost dugog perioda zatišja”, izjavio je Kluge novinarima u četvrtak, prenose AFP i Fena.

Prilika za preuzimanje kontrole nad transmisijom

Imunitet stečen vakcinacijom i prethodnim zarazama, u kombinaciji sa smjenom godišnjih doba, također stavlja Evropu u bolju poziciju da odvrati svako ponovno pojavljivanje transmisije, tvrdi Kluge.

“To ne znači da sada možemo reći da je pandemija potpuno okončana, ali imamo jedinstvenu priliku da preuzmemo kontrolu nad transmisijom”, naglasio je.

Upozorio je da će taj optmistični scenarij biti realiziran ukoliko zemlje nastave s kampanjama vakcinacije i intenzivnim nadzorom kako bi uočile nove varijante virusa.

Također je zatražio od zdravstvenih vlasti da zaštite rizične grupe i promovišu pojedinačnu odgovornost poštovanjem pravila o fizičkom distanciranju i nošenju maski.

Izvor: Agencije