UN: U Afganistanu poboljšana sigurnosna situacija

Čelnik UN-a pozvao je na kontinuiranu koordinaciju kako bi se omogućilo pružanje osnovne humanitarne pomoći Afganistancima kojima je potrebna pomoć.

Talibani su prošlog septembra proglasili kraj svoje vojne ofanzive protiv tadašnjih vladinih snaga (EPA)

Nakon što su talibani preuzeli vlast u zemlji u avgustu prošle godine, u Afganistanu je došlo do poboljšanja sigurnosne situacije, objavio je šef Ujedinjenih naroda, ali je i dalje upozorio na “zapanjujući razmjer ranjivosti širom zemlje.

“Ozbiljno sam zabrinut zbog zapanjujućeg obima ranjivosti širom zemlje. Više od polovine stanovništva treba pomoć kojom će biti spašeni njihovi životi”, kazao je Antonio Guterres u svom najnovijem izvještaju o situaciji u Afganistanu.

Čelnik UN-a pozvao je, kako prenosi agencija Anadolija, na kontinuiranu koordinaciju kako bi se omogućilo pružanje osnovne humanitarne pomoći Afganistancima kojima je potrebna pomoć.

Manje civilnih žrtava

Predložio je također potrebu “koordinacije između međunarodnih donatora i organizacija u vezi s osnovnim ljudskim potrebama, uključujući razmjenu informacija, i ulaganje napora za povećanje odgovornosti, transparentnosti i efektivnog korištenja pomoći”.

U izvještaju se navodi da se sigurnosna situacija značajno promijenila nakon što su talibani prošlog septembra proglasili kraj svoje vojne ofanzive protiv tadašnjih vladinih snaga.

Podaci koje je dokumentirala Misija Ujedinjenih naroda za pomoć u Afganistanu (UNAMA) pokazuju “značajan pad ukupnog broja sigurnosnih incidenata povezanih sa sukobom kao i civilnih žrtava”.

Izvor: Agencije