Rusija uzvratila Njemačkoj: Zabranjen Deutsche Welle

Potez Moskve uslijedio je nakon što je Njemačka zabranila emitovanje kanala Russia Today na njemačkom jeziku.

Novinari DW-a će izgubiti akreditacije i kanal će prestati da se emituje na teritoriji Rusije (EPA)

Rusija je danas saopštila da je zatvorila kancelarije njemačke medijske kuće Deutsche Welle, kao odgovor na zabranu Njemačke za rad ruskom mediju Russia Today na njemačkom jeziku.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je da se zatvara kancelarija Deutsche Wellea, a novinari će izgubiti akreditacije i kanal će prestati da se emituje na teritoriji Rusije, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Njemačko regulatorno tijelo za medije navelo je u srijedu da se RT DE ne može emitovati u Njemačkoj koristeći srpsku licencu.

‘Zabrana nema nikakvu osnovu’

Pored satelitskog emitovanja, regulator je zahtijevao i da se prekine emitovanje na internetu, putem mobilnih aplikacija ili smart TV aplikacija RT.

Prema riječima šefice njemačkog medijskog regulatora Eve Fleken, kanal je, navodno, pokrenuo program na njemačkom jeziku uživo bez dobijanja dozvole, a nakon toga je počela istraga.

Odluka ruske vlade o zabrani Deutsche Wellea je neosnovana i opterećuje njemačko-ruske odnose, saopštilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Mjere koje je ruska vlada objavila nemaju nikakvu osnovu i predstavljaju ponovno zatezanje njemačko-ruskih odnosa, naveo je portparol Ministarstva u saopštenju.

Izvor: Agencije