Rusija komentirala povećanje broja američkih vojnika u Evropi

Moskva je taj potez SAD-a ocijenila ‘štetnim’ jer, kako tvrdi, pojačava napetosti i umanjuje šanse za političko rješenje

Pentagon je objavio da će 2.000 vojnika iz Sjeverne Karoline stići u Poljsku i Njemačku, a još 1.000 iz Njemačke u Rumuniju (EPA)

Rusija je osudila odluku SAD-a da pošalje dodatne vojnike u Evropu.

Moskva je taj potez ocijenila “štetnim” jer pojačava napetosti i umanjuje šanse za političko rješenje, javlja BBC, prenosi Hina.

Pentagon je objavio da će 2.000 vojnika iz Sjeverne Karoline stići u Poljsku i Njemačku, a još 1.000 iz Njemačke u Rumuniju.

Rusija je raporedila oko 100.000 vojnika blizu Ukrajine, ali uporno negira da planira napasti tu zemlju.

U tom području rastu napetosti osam godina nakon što je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim i podržala krvavu pobunu u istočnoj regiji Donbasu.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da je u posljednjih nekoliko dana opaženo “značajno upućivanje” oko 30.000 ruskih vojnika u Bjelorusijiu, najveće u toj zemlji od kraja Hladnoga rata. Rusija tvrdi da tamo učestvuju u zajedničkim vojnim vježbama.

Ukrajina u međuvremena pokušava “spustiti loptu”. Ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je pao broj slučajeva kršenja primirja na istoku Ukrajine i da tri sedmice nije bilo žrtava.

‘Neopravdan potez’

Odgovarajući na odluku američkog predsjednika Joea Bidena o slanju vojnika u Evropu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško je rekao da se radi o “štetnom” i “neopravdanom” potezu.

Govoreći u srijedu, Gruško je dodao da će to “oduševiti” ukrajinske vlasti koje će tako nastaviti nekažnjeno kršiti sporazum iz Minska.

Pentagon je ranije objavio da se američki vojnici koji dođu u Evropu neće boriti u Ukrajini, nego osnažiti odbranu saveznika iz NATO-a.

Američko ministarstvo odbrane je prošli mjesec stavilo u stanje pune pripravnosti 8.500 vojnika radi mogućeg slanja u Evropu.

Izvor: Agencije