Pet znakova da se bliži ruski napad na Ukrajinu

Ruska stranica ‘Vojna pitanja’ navodi da će nekoliko dana uoči napada postojati niz vrlo jasnih znakova, koje ne treba zanemariti, a koji direktno ukazuju da se rat između Rusije i Ukrajine približava.

Ruske vojne vježbe u svjetlu zabrinutosti Zapada da će doći do ruske invazije na Ukrajinu (Anadolija)

Moskva – Ruska internet stranica “Vojna pitanja” (Военное Дело) objavila je izvještaj za koji navodi da je sažetak praćenja percepcija i mišljenja zapadnih vojnih i sigurnosnih stručnjaka, u kojem se navode “sigurni” scenariji do kojih će doći prije navodnog ruskog vojnog napada na Ukrajinu.

Sajt je naveo, pozivajući se na izjave ovih stručnjaka, da će nekoliko dana uoči napada postojati niz vrlo jasnih znakova, koje ne treba zanemariti, a koji direktno ukazuju da se rat između Rusije i Ukrajine približava nultom satu.

Prema izvještaju, ruski napad na Ukrajinu neće se dogoditi neočekivano. Iako sada svi nagađaju kada će kucnuti čas, niko zapravo ne zna kada će ruska ofanziva početi, izuzev samog predsjednika Vladimira Putina.

Sumnjivi potezi

Prema njihovom mišljenju, u početku će se umjesto fotografija i video zapisa na kojima se obično vide konvoji ruske vojne opreme, pojaviti video snimci na društvenim mrežama na kojima će se moći jasno uočiti brojni kamioni logističke podrške, rezervoari za gorivo i cisterne. Uz njih će se vršiti i transport terenskih bolnica i njihovog osoblja i opreme do granice sa Ukrajinom.

Napad na moral

Drugi pokazatelj, prema zapadnim stručnjacima, jeste nagli porast cyber napada na servere državnih institucija i ključne instance u Ukrajini.

Svrha ovih elektronskih napada je slabljenje morala ukrajinskog naroda i gubljenje povjerenja u svoju vladu, navodi ruska web stranica.

Uređaji za ometanje

Treći znak predstojećeg ruskog napada je iznenadno i učestalo ometanje signala GPS (Global Positioning System). Rusija će pokušati ometati signale ovog sistema, te slati i generirati lažne signale s ciljem kamuflaže kako bi se ukrajinskoj vojsci otežalo nadziranje operacija upravljanja, kontrole i koordinacije, što će dodatno demoralizirati vojnike i stanovništvo Ukrajine.

Treba napomenuti da zbog ruske upotrebe sopstvenog satelitskog navigacijskog sistema GLONASS takav napad uopće ne bi utjecao na samu rusku vojsku.

Istovremeno, uvjeravaju stručnjaci, doći će do značajnog intenziviranja letova ruskih radarskih izviđačkih aviona u blizini ukrajinske granice, a bit će raspoređeni i aktivirani sistemi za elektronsko ratovanje.

Stroga tajnost

Stručnjaci na Zapadu smatraju da je četvrti znak ruskog napada taj da će korisnicima iznenada biti blokirane ruske društvene mreže, jer to može uključivati brojna curenja informacija o kretanju, lokaciji i sastavu ruskih snaga.

Priprema za napad

Peti i posljednji znak je lansiranje ruskih izviđačkih dronova kratkog dometa na teritoriju Ukrajine.

U izvještaju se navodi da će Rusija izgubiti nekoliko dronova zbog ukrajinske protivzračne odbrane, no ta će cijena biti mala u zamjenu za nove obavještajne podatke koji će se koristiti za navođenje ruske ratne avijacije i raspoređivanje krstarećih projektila i artiljerije.

Ruski sajt “Vojni poslovi” ističe da je, uprkos pretpostavkama zapadnih političara i eksperata o skorom ruskom napadu na Ukrajinu, Rusija u više navrata izjavljivala da neće napasti nijednu zemlju niti ugroziti svoje susjede.

Sajt na kraju zaključuje da sve glasine o “neizbježnoj agresiji Rusije na Ukrajinu” nisu ništa drugo nego antiruska kampanja sa Zapada, čiji je cilj širenje panike i podsticanje mržnje”.

Izvor: Al Jazeera