Gornji dom austrijskog parlamenta podržao zakon o obaveznoj vakcinaciji

Prije primjene zakon, prvog u Evropskoj uniji, moraju ga potpisati još predsjednik i kancelar, što je formalnost za koju će trebati nekoliko dana.

Oko 69 posto austrijskog stanovništva u potpunosti je vakcinisano protiv korona virusa, što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi (EPA)

Gornji dom austrijskog parlamenta u četvrtak je izglasao zakon kojim bi vakcina protiv korona virusa postala obavezna za odrasle, što je prvi takav potez u Evropskoj uniji.

Oko 69 posto austrijskog stanovništva u potpunosti je vakcinisano protiv korona virusa, što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi.

Tim je potezom nova vlada ostala pri odluci koju je bivši kancelar najavio u novembru, unatoč sumnjama da se nikada u potpunosti neće provesti.

Obaveza, koja bi se trebala provoditi u fazama, kako piše Reuters, vjerovatno će na snagu stupiti unutar nekoliko dana, no policija će tek 15. marta početi provjeravati jesu li osobe koje zaustave u redovnim kontrolama vakcinisane.

Kasnije, u trećoj fazi, počet će i temeljitije provjere kada u funkciju bude stavljen registar vakcinacije.

„Nadam se da uopće nećemo trebati treću fazu. Ako stručnjaci procjene da nije potrebna, ako ustavni pravnici kažu da nije razmjerna, treća faza se neće dogoditi“, izjavio je ministar zdravstva Wolfgang Mueckenstein na ORF radiju, nekoliko sati prije nego što je zakon izglasan s 47 glasova za i 12 protiv, prenijela je Hina.

Prije nego stupi na snagu, zakon o obaveznoj vakcinaciji još moraju potpisati predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Karl Nehammer, što je formalnost za koju će trebati svega nekoliko dana.

Novi šef austrijskog servisa ORF ukida platu nevakcinisanim

Nešto ranije novi generalni direktor javnog servisa Austrije ORF Roland Weissmann upozorio je nevakcinisane zaposlene da će ostati bez plate, kao i da im prijeti i gubitak radnog mjesta.

Internom porukom svim zaposlenima ORF-a on je najavio promjenu pravila vanrednog rada televizije uslijed talasa omikron soja, prenio je Tanjug.

Weissmann očekuje veliki broj inficiranih, zbog čega želi smanjenje kontakata i prije svega rad od kuće.

Sve do sada nekavcinisane u ORF-u on je pozvao da se vakcinišu, u skladu obavezne vakcinacije koja će se primjenjivati u Austriji.

Oni koji se ne budu vakcinisali, i nisu preležali COVID-19, kao i ne budu imali važeći negativan test do daljnjeg, zbog sigurnosti drugih, morat će da ostanu kod kuće.

Međutim, on ukazuje da nevakcinisani od 15.februara više neće dobijati platu.

“Svi zaposleni ORF-a, koji budu na radu od kuće, a zbog prirode posla ne mogu obavljati svoj posao, posljednji put bit će plaćeni do 14. februara”.

Nevakcinisani će dobijati dalje platu samo ako spadaju u izuzetke u skladu sa Zakonom o obaveznoj vakcinaciji, a to znači da moraju imati potvrdu ljekara da ne mogu biti vakcinisani iz medicinskih razloga.

Ko ne bude imao takvu potvrdu, i ne želi da se vakciniše, čak će moći da dobije i otkaz.

Weissmann je naredio svim direkcijama i pokrajinskim direktorima da obave razgovor sa nevakcinisanima u kompaniji “o modalitetima zaposlenja poslije 15. februara”.

Austrijska vlada već duže vrijeme govori da će obaveza vakcinisanja krenuti početkom februara.

Izvor: Agencije