Njemačka najavljuje četvrtu dozu vakcine

Njemački zvaničnici kažu da imaju podatke iz Izraela koji pokazuju da četvrta doza značajno poboljšava zaštitu od teških slučajeva bolesti.

Njemački komitet je saopštio da booster doza treba da bude mRNA vakcina (EPA)

Njemački stručni panel za vakcinaciju objavio je da se sprema da preporuči upotrebu četvrte doze vakcine protiv COVID-a 19, kao i da će preporučiti da se kao prva doza za starije od 18 godina daje “Novavax” vakcina zasnovana na proteinima.

“Imamo podatke iz Izraela koji pokazuju da četvrta doza značajno poboljšava zaštitu od teških slučajeva bolesti“, izjavio je predsjedavajući tog komiteta Thomas Mertens za medijsku grupu Funke, a navodi agencija Reuters.

Nivo zaštite nije dovoljno visok

Isti komitet je saopštio da booster doza treba da bude mRNA vakcina, dok bi posebno ranjivi ljudi trebali da dobiju i drugu booster dozu u vidu mRNA vakcine.

Britanska agencija podsjeća da su neke zemlje već počele da nude dodatne doze, ali da je nedavna studija iz Izraela pokazala da, iako je četvrta doza mRNA vakcine pojačala antitijela, nivo zaštite nije bio dovoljno visok da spriječi infekciju omikronom.

Izvor: Agencije