Macron predlaže reformu Schengen zone

Macron kaže da bi takozvano Schengensko vijeće ocjenjivalo kako zona funkcioniše, da bi donosilo zajedničke odluke i omogućilo lakšu koordinaciju tokom kriza.

"Moramo reformisati šengensku zonu. Ne može postojati sloboda kretanja ako ne kontrolišemo naše vanjske granice", rekao je Macron (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da bi trebalo reformisati Schengen zonu i njome upravljati putem redovnih ministarskih sastanaka kao i eurozonom.

Macron je na sastanku evropskih ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova rekao da bi takozvano Schengensko vijeće ocjenjivalo kako zona funkcioniše, da bi donosilo zajedničke odluke i omogućilo lakšu koordinaciju tokom kriza, piše Reuters, prenosi Tanjug.

“Ovo Vijeće može postati lice snažne, zaštitničke Evrope koja može kontrolisati svoje granice i prema tome svoju sudbinu”, istakao je Macron.

Kontrola vanjskih granica

Rekao je da će se prvi sastanak tog vijeća održati kada se evropski ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova okupe idući put 3. marta.

Macronov prijedlog zahtijeva podršku drugih država članica EU, ali francuski zvaničnici ističu da neće biti potrebno mijenjati ugovore EU.

“Moramo reformisati šengensku zonu. Ne može postojati sloboda kretanja ako ne kontrolišemo naše vanjske granice”, rekao je Macron.

Francuska predlaže i uspostavljanje mehanizma za krizne situacije koji bi se mogao aktivirati u slučaju prijetnji vanjskim granicama Unije.

Izvor: Agencije