Ko su tajanstvena iračka milicija koja je napala UAE?

Brigade istinskog obećanja, malo poznata iračka grupa, preuzela je odgovornost za niz posljednjih napada na UAE.

Jedini drugi napad za koji je iračka milicija preuzela odgovornost desio se u januaru 2021. kada su rekli da su lansirali bespilotne letjelice na saudijsku prijestolnicu Rijad (AFP)

I dok napetost između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i pobunjenika iz pokreta Husi, koje podržava Iran, zbog rata u Jemenu i dalje raste, malo poznata oružana grupa u Iraku izbila je u prvi plan.

Nazivajući sebe Awliyat al-Wa'ad al-Haq, ili Brigade istinskog obećanja, grupa je preuzela odgovornost za napad dronom na UAE u srijedu, navodeći u saopćenju da je lansirala “četiri bespilotne letjelice koje su ciljale vitalne objekte u Abu Dhabiju” u znak odmazde za politiku Emirata u Iraku i Jemenu.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata saopćilo je da je presrelo i uništilo tri drona koji su u srijedu prodrli u zračni prostor zaljevske zemlje iznad nenaseljenih područja.

Napad je bio posljednji u nizu zračnih napada na zaljevsku državu u posljednjih nekoliko sedmica. Sva prethodna tri napada preuzeli su jemenski pobunjenici iz pokreta Husi.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su se počeli boriti u Jemenu kao dio vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom 2015. godine, nisu bili primarna meta napada Husa i drugih oružanih grupa posljednjih godina.

Ko su Brigade istinskog obećanja?

Prije srijede, jedini drugi napad za koji je iračka milicija preuzela odgovornost desio se u januaru 2021. kada su rekli da su lansirali bespilotne letjelice koje su za metu imale palatu Yamama u saudijskoj prijestolnici Rijadu.

Prema Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku, Brigade istinskog obećanja imaju veze s iračkim Kataib Hezbollahom ili Hezbollah brigadama, grupom koju podržava Iran, koju SAD navodi kao “terorističku organizaciju”.

Taj trust mozgova sa sjedištem u Washingtonu također je rekao da bi grupa mogla biti pod direktnom kontrolom iranskih elitnih snaga Quds, čiji je bivši zapovjednik Qassem Soleimani ubijen u američkom zračnom napadu na aerodrom u Bagdadu u januaru 2020. godine.

Medijski kanal Brigada istinskog obećanja, koji rijetko objavljuje sadržaj, bio je uglavnom aktivan tokom napada na Saudijsku Arabiju prošle godine i nakon napada na UAE u srijedu. Njegov sadržaj i objave obično šire veći medijski kanali milicija povezanih s Iranom.

Tajnu miliciju također su spominjali i hvalili društveni mediji i Telegram kanali Kataiba Hezbollaha.

Ranije ove godine, Kataib Hezbollah pokrenuo je kampanju prikupljanja sredstava na društvenim mrežama, oglašavajući je kao inicijativu mladih u Iraku, s ciljem poticanja iračke omladine da pomogne pobunjenicima iz pokreta Husi da nabave dronova koji bi se mogli koristiti za napad na UAE.

Prethodni napad

U saopćenju koje je kružilo društvenim mrežama, Brigade istinskog obećanja pozvale su napad na Saudijsku Arabiju 23. januara 2021. odmazdom za samoubilački bombaški napad koji je preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) u trgovačkoj četvrti u Bagdadu dva dana ranije.

Dužnosnik milicije, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer nije bio ovlašten javno komentirati napad, kasnije je za informativnu agenciju Associated Press rekao da su bespilotne letjelice došle “u dijelovima iz Irana i sastavljene u Iraku, te da su lansirane iz Iraka”.

Dron lansiran iz Iraka predstavljao je izazov za saudijsku protuzračnu odbranu, koja je bila usredotočena na prijetnje Irana na sjeveroistoku i Jemena s juga.

Male dronove također može biti teže otkriti radarskim sistemima.

Izvor: Al Jazeera i agencije