Erdogan ponudio posredovati između Ukrajine i Rusije

„Bilo bi nam drago održati pregovore na razini čelnika ili na tehničkoj razini”, rekao je Erdogan na press konferenciji s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Ankara podržava teritorijalni integritet svog „strateškog partnera“ Ukrajine, koji uključuje i Krimsko poluostrvo, trenutno pod vlašću Rusije (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je u četvrtak da se u Turskoj održe pregovori između Ukrajine i Rusije kako bi se pokušale smiriti napetosti između te dvije zemlje, javlja Hina.

„Bilo bi nam drago održati pregovore na razini čelnika ili na tehničkoj razini”, rekao je Erdogan na press konferenciji s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Ankara podržava teritorijalni integritet svog „strateškog partnera“ Ukrajine, koji uključuje i Krimsko poluostrvo, trenutno pod vlašću Rusije, dodao je.

Zelenskij je zahvalio Erdoganu za njegove napore i rekao da je Erdoganov posjet pokazao da je Turska „prijatelj Ukrajine“.

Poziv na suzdržanost

Turski predsjednik je posljednji u nizu državnih vođa koji su posjetili Kijev.

Britanski, nizozemski i poljski premijeri su već bili tamo usred povećanih diplomatskih aktivnosti sa svrhom izbjegavanja rata na istoku Evrope.

Erdogan je sukobljene strane pozvao na suzdržanost i na mirno rješavanje krize, dijelom izazvane gomilanjem ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

Moskva poriče da namjera izvršiti invaziju.

Međutim, zapadne su zemlje skeptične i tvrde da Rusija već godinama nezakonito okupira Krim i potpaljuje sukobe na istoku Ukrajine između vlade i proruskih separatista.

Poziv Putinu

Još prije svog posjeta u četvrtak, Erdogan je već ponudio ugostiti vođe Ukrajine i Rusije radi mirovnih pregovora.

Kijev je poziv prihvatio, no iz Moskve nema vijesti.

Erdogan je posebno pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ankaru na razgovor u četiri oka, što Moskva još uvijek nije potvrdila.

Turska, članica NATO saveza, nastoji istodobno održavati dobre odnose s obje zemlje.

Izvor: Agencije