Dogovor o jačanju mandata Europola

Europol od sada može direktno sarađivati sa privatnim kompanijama, među kojima su i digitalne platforme.

Europol
Planirana je i pojačana saradnja sa zemljama van Evropske unije (AP)

Evropski parlament i Vijeće Evropske unije postigli su dogovor o jačanju mandata Evropske policijske službe (Europol) u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, saopšteno je.

Nova pravila predviđaju da Europol od sada može direktno sarađivati sa privatnim kompanijama, među kojima su i digitalne platforme.

Europol će od njih moći primati i lične podatke, a da ne mora ići preko nacionalnih organa ili preko neke međunarodne organizacije.

“Teroristi često zloupotrebljavaju usluge privatnih kompanija za regrutovanje dobrovoljaca, organizovanje napada i širenje propagande”, objasnila je Evropska komisija i dodala da će se ta saradnja odvijati u skladu sa “striktnim zaštitom podataka”, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Jača saradnja sa zemljama van EU-a

Europol će također moći predložiti državama članicama da u Šengenski informacioni sistem (SIS) unesu izvještaje primljene od zemalja koje nisu članice EU-a ili od međunarodnih organizacija o “kriminalcima i osumnjičenim” iz trećih zemalja, posebno o “stranim terorističkim borcima”.

Planirana je pojačana saradnja sa zemljama van EU-a.

Europol, sa sjedištem u Hagu, ima 1.000 zaposlenih i 220 oficira za vezu širom svijeta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada