Dogovor Češke i Poljske o rudniku Turow

Prema dogovoru Prag povlači tužbu podnesenu najvišem sudu Evropske unije.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki i njegov češki kolega Petr Fiala potpisali su sporazum u Pragu (EPA)

Češka i Poljska u četvrtak su okončale dugotrajni spor oko rudnika Turow na poljskoj strani granice, a prema dogovoru Prag povlači tužbu podnesenu najvišem sudu Evropske unije, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki i njegov češki kolega Petr Fiala potpisali su sporazum u Pragu. Prema odredbama ugovora, 45 miliona eura odštete isplatit će se češkim općinama koje su trpjele posljedice rada rudnika kako bi poboljšale infrastrukturu, rekao je Fiala na konferenciji za novinare.

Sporazumom je dogovoreno da Češka povuče tužbu koju je podnijela Sudu EU-a.

Lani se dvije države nisu uspjele dogovoriti, no nova Vlada Češke koja je preuzela dužnost u decembru s Fialom na čelu, potakla je pregovore usmjerene na odštetu za uništenu okolinu, pa je, između ostalog, predviđena gradnja podzemne barijere radi zaštite izvora vode.

Češke općine žalile su se da rudnik izvlači podzemne vode iz izvora u njihovim selima te uzrokuje i druge štete.

Dnevna kazna pola miliona eura

Spor je izbio kada je Varšava odlučila produžiti eksploataciju rudnika Turow i nakon dogovorenog roka jer je riječ o važnoj grani za njezinu ekonomiju i energetsku situaciju.

Sud EU-a lani je naredio Poljskoj da prekine rudarenje dok se ne završi sudski spor. Također je naredio Poljskoj isplatu 500.000 eura kazne na dan jer je odbijala prekinuti rad.

Poljska je odbila plaćati kaznu, a u oktobru su pred zgradom suda u Luksemburgu protestirali poljski rudari protiv dosuđene kazne upozoravajući da bi zatvaranje rudnika hiljade tamošnjih stanovnika gurnulo u siromaštvo.

Savjetnik najvišeg evropskog suda rekao je u četvrtak da Poljska krši zakon EU-a produženjem životnog vijeka rudnika a pritom nije procijenila posljedice po okoliš.

Izvor: Agencije