Biden i Macron se dogovorili o usklađenom djelovanju prema Rusiji

Američki predsjednik Joe Biden i njegov francuski kolega Emmanuel Macron dogovorili su se da će usklađeno odgovoriti na rusko vojno prisustvo na ukrajinskoj granici, saopćila je Bijela kuća.

Predsjednik Biden i predsjednik Macron su se dogovorili da će njihovi timovi biti u redovitom kontaktu, konsultirajući se ujedno sa saveznicima u NATO-u i s partnerima u EU-u (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden i njegov francuski kolega Emmanuel Macron dogovorili su se u srijedu da će usklađeno odgovoriti na rusko vojno prisustvo na ukrajinskoj granici, saopćila je Bijela kuća.

U telefonskom razgovoru koji se dogodio pošto Macron nije isključio mogućnost posjeta Rusiji radi pronalaska diplomatskog rješenja krize, dvojica čelnika su “potvrdila podršku suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”, istaknula je američka administracija, prenosi Hina.

Razgovarali su i o “koordiniranju koje je upravo u toku na diplomatskoj i na nivou priprema za uvođenje brzih i oštrih ekonomskih sankcija Rusiji u slučaju daljnje okupacije Ukrajine”.

Redovan kontakt

“Predsjednik Biden i predsjednik Macron su se dogovorili da će njihovi timovi biti u redovnom kontaktu, konsultirajući se ujedno sa saveznicima u NATO-u i s partnerima u EU-u, u vezi s našim koordiniranim i globalnim pristupom rješavanju tih problema”.

Zapad od kraja 2021. optužuje Moskvu da je nagomilala desetke hiljada vojnika blizu ukrajinske granice radi moguće invazije.

Rusija odgovara da ne planira napasti Ukrajinu, nego je samo zabrinuta za svoju sigurnost.

Izvor: Agencije