EU poziva Google i YouTube da zabrane rusku ratnu propagandu

Dvije kompanije bi trebale zabraniti korisnike koji potiču ratnu propagandu, kao dio mjera za zaustavljanje dezinformacija nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Thierry Breton: Sloboda izražavanja ne pokriva ratnu propagandu (Reuters)

Alphabet Inc i YouTube trebali bi zabraniti korisnike koji potiču ratnu propagandu, kao dio mjera za zaustavljanje dezinformacija nakon ruske invazije na Ukrajinu, poručio je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton izvršnim direktorima dviju kompanija.

Alphabetov Google u subotu je zabranio ruskoj državnoj medijskoj kući Russia Today i drugim kanalima da primaju novac za reklame na njihovim web stranicama, u aplikacijama i YouTube videozapisima, slično potezu Facebooka nakon invazije na Ukrajinu.

U videopozivu s izvršnim direktorom Alphabeta Sundarom Pichaijem i izvršnom direktoricom YouTubea Susan Wojcicki, Breton je rekao da bi dvije kompanije trebale ići dalje.

“Sloboda izražavanja ne pokriva ratnu propagandu. Predugo je sadržaj iz Russia Todaya i drugih ruskih državnih medija bio pojačan algoritmima i predložen kao ‘preporučeni sadržaj’ ljudima koji to nikada nisu tražili”, dodao je Breton u saopćenju.

Google poduzeo korake bez presedana

“Ratna propaganda nikada ne bi trebala biti preporučeni sadržaj – štoviše, uopće joj ne bi trebalo biti mjesta na internetskim platformama. Računam da će tehnološka industrija poduzeti hitne i efikasne mjere za suzbijanje dezinformacija”, napisao je.

U videopozivu je sudjelovala i potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova.

Google je saopćio da je već poduzeo korake bez presedana kako bi zaustavio dezinformacije o Ukrajini.

“Kao što smo rekli [evropskim] komesarima, naši timovi nastavljaju pratiti situaciju 24 sata dnevno i spremni su poduzeti daljnje mjere”, rekao je glasnogovornik Googlea.

Međutim, zabrana računa koji promiču ratnu propagandu mogla bi biti problematična zbog poteškoća u definiranju šta čini propagandu i iz čije perspektive.

Izvor: Agencije