Scholz: Njemačka će Ukrajini isporučiti protivtenkovsko oružje

Odluka Njemačke da Ukrajini isporuči 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 raketa predstavlja zaokret od politike zabrane izvoza oružja u zone sukoba.

Scholz: Naša je dužnost da damo sve od sebe da podržimo Ukrajinu u njenoj odbrani od Putinove napadačke vojske (Getty Images)

Njemačka će Ukrajini isporučiti 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 Stigner raketa iz zaliha Bundesvera, kako bi se mogla odbraniti od Rusije, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Ovaj potez je veliki zaokret od berlinske dugogodišnje politike zabrane izvoza oružja u zonu sukoba.

“Invazija Rusije na Ukrajinu označava prekretnicu. Naša je dužnost da damo sve od sebe da podržimo Ukrajinu u njenoj odbrani od Putinove napadačke vojske. Zato isporučujemo 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 Stinger projektila našim prijateljima u Ukrajini”, napisao je Scholz na Twitteru.

Nizozemska je također najavila da će poslati protivtenkovsko oružje Ukrajini, saopćilo je u subotu Ministarstvo odbrane te zemlje.

Nizozemska vlada će Ukrajini isporučiti 50 komada protivtenkovskog oružja Panzerfaust-3 i 400 raketa, navelo je ministarstvo u pismu parlamentu.

Nizozemska, zajedno s Njemačkom, razmatra mogućnost slanja sistema protivzračne odbrane Patriot u Slovačku, navodi se.

Ukrajina je sedmicama molila Njemačku da joj pošalje oružje kako bi se suočila s ruskom invazijom.

‘Krajnje je vrijeme da nam pomognete’

Ambasador Kijeva u Njemačkoj u subotu je pozvao Berlin da se pridruži Nizozemskoj i opskrbi Ukrajinu raketama za protivzračnu odbranu Stinger.

“Dovraga, krajnje je vrijeme da nam pomognete”, rekao je Andriy Melnyk u intervjuu Reutersu u ukrajinskoj ambasadi.

“Trebamo protivzračnu odbranu i zonu zabrane letova”, rekao je Melnyk.

Dosadašnje tvrdoglavo odbijanje Berlina da odobri isporuku oružja i prethodna odluka da pošalje samo 5.000 kaciga izazvali su bijes i podsmijeh, a gradonačelnik Kijeva Vitali Klitschko nazvao je to “šalom”.

Berlin je Kijevu također predao poljsku bolnicu.

Njemačka je pod sve većim pritiskom da podrži odluku o izbacivanju Rusije iz globalnog međubankovnog platnog sistema SWIFT.

Njemačka je u utorak zaustavila projekt plinovoda Sjeverni tok 2, navodeći kao razlog ruske akcije prema Ukrajini.

U srijedu je američki predsjednik Joe Biden uveo sankcije kompaniji zaduženoj za izgradnju projekta cjevovoda vrijednog 11 milijardi dolara.

Izvor: Agencije