Borrell o utjecaju Moskve na susjedne zemlje i Balkan

Opasnost od agresivnog ponašanja Vladimira Putina nije samo problem Ukrajine i Evropske unije, već međunarodne zajednice, naglašava šef evropske diplomatije.

Josep Borrell najavljuje nadzor nad Zapadnim Balkanom (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell smatra da postoji rizik od utjecaja Moskve koji bi mogao izazvati probleme u ruskom susjedstvu i najavljuje konkretnu podršku za Moldaviju, Gruziju i nadzor nad Zapadnim Balkanom.

“Vidjet ćemo provokacije na Zapadnom Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini. Kako bismo podržali stabilnost te zemlje, odlučio sam mobilizirati rezervne snage Operacije Altea, što znači raspoređivanje dodatnih 500 vojnika ove misije na terenu tokom narednih dana”, kazao je on.

Borrell je osudio ruske dezinformacione kampanje, a posebno onu o navodnoj intervenciji Rusije kako bi spriječila genocid nad narodom u Donbasu koji govori ruski jezik.

‘Putinovo agreisvno ponašanje’

Borrell naglašava da je EU u kontaktima s međunarodnim partnerima kako bi osigurala najširu moguću međunarodnu osudu ponašanja Rusije.

Ocjenjuje da opasnost od “agresivnog ponašanja [ruskog predsjednika Vladimira] Putina” nije samo problem Ukrajine i EU-a, već međunarodne zajednice.

“Rusija mora vidjedti da će biti izolirana od međunaronde zajednice”, kazao je Borrell.

Dodaje da će nakon sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja je zakazana za petak navečer i na kojoj očekuje ruski veto na francusku rezoluciju o osudi napada na Ukrajinu, s istim prijedlogom ići na Generalnu skupštinu UN-a da bi se vidjelo ko osuđuje ovakvu agresiju i ponašanje Rusije.

Izvor: Agencije