Osude sa Zapada: Mračan dan za Evropu

Evropska unija osigurat će da Moskva odgovara zbog neopravdanog napada na Ukrajinu, rekla je čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je vojnu operaciju u Ukrajini u četvrtak ujutro (Reuters)

Zapadni čelnici u četvrtak ujutro osudili su ruski napad na Ukrajinu pozivajući Moskvu da odmah prekine s vojnim aktivnostima, prenose svjetske agencije.

Američki predsjednik Joe Biden osudio je neopravdani i ničim izazvani napad ruskih oružanih snaga na Ukrajinu u razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Najavio je da će čelnici zemalja okupljenih u blok G7 nametnuti teške sankcije Rusiji, a SAD će nastaviti pružati podršku i pomoć Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Evropska unija osigurat će da Moskva odgovara zbog neopravdanog napada na Ukrajinu, rekla je čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“U ovim mračnim satima naše su misli s Ukrajinom i nevinim ženama, muškarcima i djecom dok se suočavaju s ničim izazvanim napadom i strahuju za svoje živote”, poručila je na Twitteru.

“Kremlj će odgovarati”, dodala je von der Leyen, prenijela je Hina.

Johnson: Zgrožen sam događajima

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je da je ruski napad na Ukrajinu grubo kršenje međunarodnog prava ističući da Rusija mora odmah prekinuti s vojnom operacijom.

“Ovo je užasan dan za Ukrajinu i mračni dan za Evropu”, napisao je Scholz u saopćenju.

Britanski premijer Boris Johnson napisao je u tvitu da je zgrožen događajima u Ukrajini te je telefonski razgovarao s ukrajinskim predsjednikom o sljedećim koracima.

Separatisti potpomognuti Rusijom u ukrajinskom Donjecku pokrenuli su u četvrtak ujutro napade velikih razmjera protiv ukrajinskih snaga duž linije razdvajanja, izvijestila je ruska novniska agencija Interfax pozivajući se na glasnogovornika separatista.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je vojnu operaciju u Ukrajini u četvrtak ujutro.

Sazvan je hitan sastanak ambasadora zemalja članica NATO-a.

Izvor: Agencije