Norveška: Isporuka plina evropskim zemljama maksimalnim kapacitetom

Premijer Jonas Gahr Store izjavio je da će njegova zemlja nastaviti isporučivati prirodni plin maksimalnim kapacitetom, uvjeravajući evropske države u snabdijevanje energijom.

Norveški premijer kaže da je njegova zemlja jedina država koja snabdijeva Evropu energijom unutar Starog kontinenta (EPA)

Norveški premijer Jonas Gahr Store izjavio je da će ova skandinavska država nastaviti isporučivati prirodni plin maksimalnim kapacitetom, uvjeravajući  evropske države u snabdijevanje energijom.

Tokom posjete Belgiji, na zajedničkoj konferenciji za novinare s belgijskim premijerom Alexanderom De Crooom, on je kazao da Norveška zadovoljava 20 posto evropskih potreba za prirodnim plinom, prenosi Anadolija.

Pružajući uvjeravanje da će nastaviti slati plin maksimalnim kapacitetom, Store je rekao da se Norveška solidarizira sa saveznicima.

“Ustvari, premašili smo naš kapacitet u ovom trenutku. Nastavit ćemo iskazivati našu solidarnost sa saveznicima”, dodao je norveški premijer.

Store je naglasio da je njegova zemlja jedina država koja snabdijeva Evropu energijom unutar Starog kontinenta.

Zemlje članice Evropske unije uvoze 90 posto prirodnog plina koji koriste u ovom momentu.

Više od trećine prirodnog plina se kupuje iz Rusije.

Borba za energetsku nezavisnost

Evropske zemlje žele smanjiti energetsku zavisnost od Rusije zbog najnovije krize koja je nastala nakon ruskih akcija protiv Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je u ponedjeljak da Moskva priznaje dvije otcijepljene regije istočne Ukrajine Donjeck i Lugansk kao “nezavisne” države, nakon čega je ubrzo uslijedila naredba o slanju ruskih snaga tamo da bi “održavale mir”.

Nakon invazije 2014. godine na ukrajinski poluotok Krim, Moskva je počela podržavati separatističke snage u istočnoj Ukrajini protiv centralne Vlade, što je politika koju je zadržala posljednjih sedam godina.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, sukob je odnio više od 13.000 života.

Sjedinjene Američke Države, s evropskim saveznicima, tvrde da Rusija priprema teren za invaziju na Ukrajinu, nakon što je grupirala više od 100.000 vojnika i teško naoružanje na ukrajinskoj granici.

Rusija je negirala da se sprema za invaziju i optužila zapadne zemlje da potkopavaju njenu sigurnost širenjem NATO-a prema njenim granicama.

Izvor: Agencije