Lideri EU se dogovorili o sankcijama protiv Rusije

Evropsko vijeće poziva i na hitnu pripremu i usvajanje daljeg paketa individualnih i ekonomskih sankcija koji će obuhvatiti i Bjelorusiju.

Vijeće EU-a će bez odgađanja usvojiti prijedloge koje su pripremili Evropska komisija i šef diplomatije EU-a (EPA - Arhiva)

Lideri Evropske unije dogovorili su se o daljim restriktivnim mjerama koje će nanijeti ogromne i teške posljedice Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ove sankcije obuhvataju finansijski, energetski i transportni sektor, robu dvostruke namjene, kao i kontrolu izvoza i finansiranje izvoza, politiku viza, dodatne liste ruskih pojedinaca i nove kriterijume za uvrštavanje na listu, navodi se u zaključcima Evropskog vijeća koji zasjeda u Briselu, prenosi Tanjug.

U dokumentu koji je objavljen u Briselu navodi se da će Vijeće EU-a bez odgađanja usvojiti prijedloge koje su pripremili Evropska komisija i šef diplomatije EU-a.

Mogućnost sankcija koje će obuhvatiti i Bjelorusiju

Istovremeno, Evropsko vijeće poziva na hitnu pripremu i usvajanje daljeg paketa individualnih i ekonomskih sankcija koji će obuhvatiti i Bjelorusiju.

Zasad nije predloženo najjače i najbolnije oružje, isključivanje iz SWIFT-a, međunarodnog sistema za bankovne transakcije.

Kada su 2012. godine uvedene sankcije protiv Irana i iranske banke isključene iz SWIFT-a, Iran je izgubio polovinu prihoda od izvoza nafte, a vanjska trgovina je smanjena za 30 posto.

Od zapadnih zemalja, isključenje Rusije iz SWIFT-a najteže bi pogodilo Njemačku i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije