IEA: Emisije metana iz elektrana 70 posto veće od zvaničnih podataka

Metan je, poslije ugljen-dioksida, glavni plin s efektom staklene bašte, koji ima veći potencijal za zadržavanje toplote nego ugljen-dioksid, ali se brže razlaže u atmosferi.

Na energetski sektor otpada oko 40 posto emisija metana od ljudskih aktivnosti (EPA - Ilustracija)

Emisije metana, plina sa snažnim efektom staklene bašte, koje potiču iz globalnog energetskog sektora veće su za 70 posto nego što se prikazuje u zvaničnim izvještajima zemalja, saopćila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U izvještaju Globalno praćenje metana za 2022. godunu, ova agencija sa sjedištem u Parizu navodi da je sektor uglja identificirvan kao najveći pojedinačni izvor tog plina.

Doprinos industrije uglja ovom problemu prvi put nadmašuje druge sektore fosilnih goriva, s emisijom od 42 miliona tona, a slijedi nafta sa 41 milion tona i prirodni plin sa 39 miliona tona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Izvještaj pruža prve sveobuhvatne procjene emisija za sve zemlje pojedinačno, u kojima su uočeni izvjesni znaci napretka u zauzdavanju tog problema.

“Emisije metana iz energetskog sektora porasle su za nešto manje od 5,0 posto prošle godine, ali se nisu vratile na nivo iz 2019. godine i malo su niže od ukupnog rasta potrošnje energije, što ukazuje da su neki napori za ograničenje emisije možda već urodili plodom”, konstatira IEA.

Plin s efektom staklene bašte

Više od 100 zemalja pridružilo se, na klimatskoj konferenciji u Glasgowu prošle godine, naporima koje predvode SAD i Evropska unija za smanjenje emisije metana za 30 posto do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 2020. godine.

Metan je, poslije ugljen-dioksida, glavni plin s efektom staklene bašte, koji ima veći potencijal za zadržavanje toplote nego ugljen-dioksid, ali se brže razlaže u atmosferi.

“Ako do kraja ovog desetljeća smanjimo za 30 posto emisije metana u odnosu na današnji nivo, a koje su rezultat ljudske aktivnosti, efekat koji bi to imalo na rast temperature zraka do sredine stoljeća bio bi jednak kao da su svi automobili, kamioni, avioni i brodovi na svijetu prešli na tehnologije s nultom emisijom”, rekao je  Tim Gould, glavni ekonomista za energetoku u IEA.

Na energetski sektor otpada oko 40 posto emisija metana od ljudskih aktivnosti, navodi IEA, dodajući da su ostale industrije, s poljoprivredom na čelu, također veliki emiteri.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada