Biden: SAD i saveznici će odgovoriti na ‘neopravdani’ napad Rusije na Ukrajinu

‘Predsjednik Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje’, upozorio je američki predsjednik Joe Biden.

Biden će objaviti daljnje mjere koje će Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici uvesti Rusiji (EPA)

Sjedinjene Američke Države i saveznici će ujedinjeno i odlučno odgovoriti na “neisprovocirani i neopravdani napad ruskih vojnih snaga” na Ukrajinu, izjavio je američki predsjednik Joe Biden nakon što su se čule eksplozije u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.

“Predsjednik Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje”, naveo je Biden u saopćenju.

Kako javlja Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić američki predsjednik razgovarao je s državnim sekretarom Antony Blinkenom, ministrom odbrane Lloydom Austinom, zapovjednikom Združenog stožera generalom Millyem i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

Biden je razgovarao i s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Biden razgovarao sa Zelenskim

“Predsjednik Zelenski mi se javio i upravo smo završili razgovor. Osudio sam ovaj ničim izazvan i neopravdan napad ruskih vojnih snaga. Izvijestio sam ga o koracima koje poduzimamo kako bismo prikupili međunarodnu osudu, uključujući i onu večeras u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Zamolio me da pozovem svjetske čelnike da jasno govore protiv flagrantne agresije predsjednika Putina i da stanu uz narod Ukrajine. Sutra ću se sastati sa čelnicima G7, a Sjedinjene Američke Države i naši saveznici i partneri uvest će oštre sankcije Rusiji. Nastavit ćemo pružati potporu i pomoć Ukrajini i ukrajinskom narodu”, rekao je Biden.

Prije ove izjave predsjednik Biden objavio je posebno saopćenje o ruskoj invaziji.

“Molitve cijelog svijeta večeras su uz narod Ukrajine koji trpi, ničim izazvan i neopravdan, napad ruskih vojnih snaga. Predsjednik Putin odabrao je rat s predumišljajem, koji će uzrkovati katastrofalne gubitke života i ljudske patnje. Jedino je Rusija odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti, a Sjedinjene Američke Države, naši saveznici i partneri će odgovoriti na ujedinjen i odlučan način. Svijet će Rusiju smatrati odgovornom.

Nadzirat ću situaciju iz Bijele kuće večeras i nastavit ću primati redovita ažuriranja od svog tima za nacionalnu sigurnost. Sutra ću se ujutro sastati sa svojim kolegama iz G7, a zatim se obratiti američkim građanima kako bih najavio daljnje posljedice koje će Sjedinjene Američke Države i naši saveznici i partneri nametnuti Rusiji zbog ovog bespotrebnog čina agresije na Ukrajinu na globalni mir i sigurnost. Također ćemo koordinirati s našim NATO saveznicima kako bismo osigurali snažan, jedinstven odgovor koji će odvratiti svaku agresiju protiv Saveza. Večeras se [supruga] Jill i ja molimo za hrabri i ponosni narod Ukrajine.”

Invazija u vrijeme zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a

Ruska invazija je počela u vrijeme zasjedanja sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja je posvećena ukrajinskoj krizi kao posljednji pokušaj da se zaustavi ruska agresija. Vijeće sigurnosti je oštro osudilo rusko ponašanje.

Linda Thomas Greenfield, američka ambasadorica u UN-u, izjavila je da je pred sjednicu razgovarala s predsjednikom Bidenom.

„Rusi su pomjerili trupe u Donbas, na spremne pozicije na granici, zatvorili su zračni prostor […] pozivamo Rusiju da odustane i okrene se diplomaciji […] Vidjeli smo opasan Putinov govor […] Rusija je naša predviđanja nazivala histeričnim, smijali su nam se u lice […] Rusija je agresor. Nema smisla prozivati obje strane […] naši pozivi da se sjedne za diplomatski stol nisu bili saslušani […] Mi smo čvrsto uz Ukrajinu […] oni računaju na nas, nemojmo ih ostaviti same …“

Ruski ambasador Vasilij Nabazya tvrdi suprotno. „Odgovornost je na Kijevu, ali Ukrajina nije spremna za dijalog da se Donbasu da poseban status. Donbas je nastavio patiti. Napad je logičan korak. Ovo su posljedice ponašanja ukrajinskog režima. Ovo nije rat, nego specijalna vojna operacija. Ovo nije upereno protiv građana Ukrajine nego protiv hunte u Kijevu.“

U vrijeme dok je govorio izvodili su se prvi raketni napadi na Kijev, Harkov, topnički napadi na granici. To su samo prvi podaci koje je potvrdilo ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Izvor: Al Jazeera i agencije