UN: Vlade nespremne na sve veće opasnosti velikih šumskih požara

Prema izvještaju UN-a, vjerovatnoća od izbijanja katastrofalnih šumskih požara na globalnom nivou mogla bi porasti za više od 50 posto do kraja ovog vijeka.

Sa ovim problemom već se susreću zapad Sjedinjenih Američkih Država, sjever Sibira, centralna Indija i istočna Australija (EPA)

Zagrijevanje planete i promjena načina na koji se obrađuje zemljište znače više šumskih požara koji će sve češće izbijati širom svijeta narednih decenija, što će izazvati zagađenje dimom i druge probleme sa kojima svjetske vlade nisu spremne da se suoče, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija koji je objavljen u srijedu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Sa ovim problemom već se susreću zapad Sjedinjenih Američkih Država, sjever Sibira, centralna Indija i istočna Australija.

Prema izvještaju UN-a, vjerovatnoća od izbijanja katastrofalnih šumskih požara na globalnom nivou mogla bi porasti za više od 50 posto do kraja ovog vijeka.

Neće biti, navodi se, imune ni sredine za koje se vjerovalo da su sigurne uključujući Arktik.

Čišćenje terena

Tropske šume u Indoneziji, kao i južni Amazon, također su suočeni sa porastom opasnosti od požara.

„Nekontrolirani i razorni požari postaju očekivani dio sezonskih kalendara u mnogim dijelovima svijeta”, rekao je jedan od autora izvještaja Andrew Sullivan.

Zaključak izvještaja je da neke države previše resursa troše na borbu protiv požara umjesto na prevenciju.

Osim globalnog zagrijavanja, požare često izazivaju i načini korištenja šuma kao što su sječa ili namjerno podmetanje požara kako bi se očistio teren i koristio kao poljoprivredno zemljište.

Izvor: Agencije