Turska dala 72 sata Deutsche Welleu da podnese zahtjev za dozvolu za emitiranje

Vrhovno vijeće turske radio-televizije (RTÜK) obnovilo je svoje zahtjeve da tri međunarodna medija, uključujući Deutsche Welle, podnesu zahtjev za dozvolu za emitiranje u roku od nekoliko dana.

Pored DW-a, Glas Amerike i Euronews sa sjedištem u Francuskoj također su dobili obavijest da se prijave za licencu (Reuters)

Turska regulatorna agencija za nadzor nad medijima dala je ultimatum njemačkoj medijskoj kući Deutsche Welle koja je dobila instrukciju da podnese zahtjev za dozvolu za emitiranje ili će njeni TV kanal i web stranica biti zabranjeni u toj zemlji, prenosi Fena.

Vrhovno vijeće turske radio-televizije (RTÜK) obnovilo je svoje zahtjeve da tri međunarodna medija, uključujući Deutsche Welle, podnesu zahtjev za dozvolu za emitiranje u roku od nekoliko dana.

Generalni direktor DW-a nazvao je ovaj potez pokušajem cenzure.

Ranije ovog mjeseca, RTÜK je upozorio da će DW-u dati 72 sata da podnese papirologiju u vezi sa zakonom o medijima iz 2019. godine ili se ,,suočava sa zabranom emitiranja i blokade njegove web stranice širom Turske.

Taj rok je stupio na snagu u ponedjeljak.

Prijava za licencu

Generalni direktor DW-a Peter Limbourg rekao je da ,,nakon što su lokalni mediji u Turskoj podvrgnuti takvoj regulativi, sada se pokušava ograničiti izvještavanje međunarodnih medijskih servisa.”

“Ovaj potez se ne odnosi na formalne aspekte emitiranja, već na sam novinarski sadržaj. Daje mogućnost turskim vlastima da blokiraju cijeli servis na osnovu pojedinačnih, kritičkih izvještaja osim ako se ovi izvještaji ne izbrišu. To bi otvorilo mogućnost cenzure. Žalićemo se na ovu odluku i poduzeti pravne mjere na turskom sudu”, objasnio je Limbourg.

Pored DW-a, Glas Amerike i Euronews sa sjedištem u Francuskoj također su dobili obavijest da se prijave za licencu.

DW je uspostavio kancelariju za vezu u Turskoj u skladu sa zakonom iz 2019. godine i registriran je u nadležnom turskom ministarstvu od februara 2020. godine.

Izvor: Agencije