Studija: Porast broja autokratskih zemalja

Hrvatska se u ‘Transformacijskom pokazatelju’ njemačke Fondacije Bertelsmann opisuje kao zemlja s ‘dobro vladajućom demokratijom’, dok je Srbija opisana kao ‘defektna demokratija’.

Od 137 ispitanih zemalja, prvi put je broj autokratski vođenih zemalja premašio broj onih koje se smatraju demokratskim (EPA)

Demokratija je i dalje na uzmaku, a broj autokratskih zemalja se uzastopno povećava, proizlazi iz studije njemačke Fondacije Bertelsmann.

“Od 137 ispitanih zemalja, prvi put je broj autokratski vođenih zemalja premašio broj onih koje se smatraju demokratskim”, proizlazi iz “Transformacijskog indeksa 2022” (BTI) Fondacije Bertelsmann, prenosi Hina.

U međuvremenu je u 70 zemalja na vlasti autokratski režim, a u njih 67 se uređenje može smatrati demokratskim, proizlazi iz ispitivanja koje je provedeno između 2019. i 2022. godine na temelju stručnih izvještaja iz pojedinih zemalja, prenosi Hina.

Hrvatska se u Transformacijskom pokazatelju, uz zemlje poput Urugvaja, Estonije, Litvanije, Češke ili Tajvana, opisuje kao zemlja s “dobro vladajućom demokratijom”.

Istovremeno su zemlje poput Srbije, Poljske, Mađarske, Bugarske, Brazila i Indije opisane kao “defektne demokratije”.

Porast ekonomske nejednakosti

Rusija i Kina se nalaze u grupi “tvrdih autokracija”.

Istovremeno s padom demokratskih vrijednosti, BTI bilježi i porast ekonomske nejednakosti i pad ekonomske moći u 78 zemalja.

“Pandemija [korona virusa] je svim vladama zadala mnogo glavobolja i zaoštrila mnoge probleme. Ali, mnogim vladama nedostaje političke volje usprotiviti se trendu osiromašenja i socijalne izolacije”, piše u izvještaju.

Kao pozitivan trend BTI navodi pojačan angažman predstavnika civilnog društva.

Fondacija Bertelsmann se nalazi pod kontrolom poduzetničke porodice Mohn, vlasnika istoimenog medijskog koncerna.

Kritičari fondaciji prebacuju preveliki utjecaj na politiku u Njemačkoj.

Izvor: Agencije