Ruski izvoz već se okrenuo Kini

Nizozemska je prije desetak godina bila glavna ruska izvozna destinacija, da bi njeno mjesto u međuvremenu preuzela Kina.

Rusk parlament je u utorak priznao ukrajinske regije Luhansk i Doneck kao nezavisne republike (EPA)

Kina je postala najveće odredište ruskog izvoza još 2014. godine, a Rusija se i sve manje oslanja na trgovinsku razmjenu, što dovodi u pitanje efikasnost novih sankcija zbog priznanja Luhanska i Donecka, prema analizi koju je objavio Reuters.

Nove sankcije zbog priznanja odmetnutih ukrajinskih regija Luhansk i Doneck mogle bi potaknuti Moskvu da dodatno pojača trgovinu s Kinom, koja nije denominirana u dolarima, smatra bivši američki trgovinski pregovarač i dužnosnik Svjetske banke Harry Broadman.

“Problem s uvođenjem sankcija proizvođaču nafte kao što je Rusija bit će ‘rupe’ u sistemu. Kina može reći ‘kupovat ćemo naftu na otvorenom tržištu i nećemo previše mariti bude li nafta ruska'”, rekao je Broadman.

Prema uredbi koju je u ponedjeljak potpisao američki predsjednik Joe Biden, sve kompanije u ruskom sektoru finansijskih usluga mogu biti meta novih sankcija, uz napomenu da se više od 80 posto ruskih dnevnih deviznih transakcija i polovina njene trgovine obavlja u dolarima.

Sankcije Rusiji postoje od 2014.

Zapad je uveo sankcije Moskvi već 2014. godine, nakon pripajanja Krima, a SAD, Evropska unija, Velika Britanija, Australija, Kanada i Japan najavili su u utorak nove mjere zbog ruskog priznanja odmetnutih ukrajinskih regija Luhansk i Doneck i najave slanja vojnih jedinica na to područje radi “očuvanja mira”.

SAD je tako uveo sankcije ruskim bankama VEB Bank i Promsvyazbanku, zbog servisiranja prodaje oružja, i ograničio trgovinu ruskim državnim dugom, prenosi Hina.

EU je zamrznuo imovinu ruskih parlamentaraca koji su glasali za priznanje Luhanska i Donecka i “potkopavaju i ugrožavaju” teritorijalni integritet Ukrajiine, zabranivši im ulazak, a priprema i sankcije ruskim kompanijama u vojnom, bankovnom i finansijskom sektoru.

Velika Britanija je uvela sankcije Rossiji, IS Banku, GenBanku, Promsvyabanku i Black Sea Banku i blokirala imovinu nekoliko ruskih oligarha.

Biden je, najavljujući u utorak prvi paket sankcija Rusiji, rekao da će “poduzeti snažne mjere kako bi osigurao da posljedice naših sankcija trpi ruska privreda, a ne naša”.

To možda zvuči jednostavno u teoriji, ali praksa je nešto drugo, upozorava Reuters.

Rusija spada među vodeće svjetske izvoznike nafte, plina, bakra, aluminija, paladija i drugih važnih sirovina.

Cijene nafte u utorak su dostigle najveće cijene od 2014. godine, podsjeća britanska agencija.

Prema podacima Svjetske banke, Rusija je u 2020. godini činila 1,9 posto svjetske trgovine, za gotovo puni postotni bod manje nego u 2013,. godini a analiza ruskih trgovinskih podataka u bazi za međunarodnu trgovinu pokazuje da se ovisnost Rusije o trgovini smanjuje unatrag 20 godina.

Nova tržišta za izvoz i uvoz

Promijenila su se i odredišta ruskog izvoza.

Tako je Nizozemska prije desetak godina bila glavna izvozna destinacija, zbog trgovine naftom, da bi njeno mjesto u međuvremenu preuzela Kina.

Njemačka i Velika Britanija zadržale su dosadašnje pozicije, dok je ruski izvoz u Bjelorusiju porastao.

Kina zauzima prvo mjesto i na ljestvici izvoznika u Rusiju, opskrbljujući susjeda igračkama, tekstilom i odjećom, ali i mobitelima i sofisticiranom elektronikom.

Njen udio u ruskom uvozu porastao je od 2014. godine, dok je udio Njemačke značajno pao.

Osjetno je u proteklih deset godina smanjen i ukrajinski izvoz u Rusiju.

U 2020. godini Ukrajina je u susjednu zemlju najviše izvozila aluminijev oksid, željezničku opremu, ugalj, čelik i uranij, pokazuju podaci Svjetske banke.

Izvor: Agencije