COVID 19: Oštećeni eritrociti opasni za krvne žile

Naučnici smatraju da u brojnih pacijenata hospitaliziranih zbog teškog oblika COVID-a 19 mogu imati krvne ugruške, zadobiti oštećenje organa i druge zdravstvene komplikacije.

U poređenju s eritrocitima u zdravih ljudi, crvena krvna zrnca u pacijenata oboljelih od umjerenog do težeg oblika COVID-a oslobađaju manje korisnih molekula (EPA)

Disfunkcionalne crvene krvne stanice (eritrociti) pridonose oštećenju krvnih žila primijećenom u slučajevima oboljenja od težeg oblika COVID-a 19, pokazale su laboratorijske studije koje istražuju i načine liječenja ovog problema.

Naučnici smatraju da u brojnih pacijenata hospitaliziranih zbog teškog oblika COVID-a 19 nastaju oštećenja endotelnih stanica koje oblažu krvne žile, što može rezultirati nastankom krvnih ugrušaka, oštećenjem organa i ostalim zdravstvenim komplikacijama.

Disfunkcionalni eritrociti su obično izobličeni, imaju slabe membrane koje se lako lome ili im nedostaju enzimi potrebni za ispravno funkcioniranje i održavanje elastičnosti, što im omogućuje da nesmetano putuju kroz uske krvne žile.

Nova manja studija provedena laboratorijskim ispitivanjem krvi 17 umjereno teško oboljelih pacijenata od COVID-a 19 i 27 zdravih dobrovoljaca potvrdila je pretpostavku o “dubokoj i trajnoj endotelnoj disfunkciji” koja se razvila kao posljedica zaraze korona virusom, objavili su istraživači u stručnom časopisu JACC: Basic to Translational Science, prenio je Reuters.

Manje korisnih a više štetnih molekula

U poređenju s eritrocitima u zdravih ljudi, crvena krvna zrnca u pacijenata oboljelih od umjerenog do težeg oblika COVID-a oslobađaju manje korisnih molekula dušikovog oksida i više štetnih molekula koje uzrokuju upalu, objasnio je jedan od naučnika koji su proveli istraživanje, dr. Ali Mahdi iz Univerzitetske bolnice Karolinska u Stockholmu.

On i njegovi kolege ustanovili su da u kombinaciji s povišenim nivoima određenog enzima upalne molekule oštećuju sluznicu krvnih žila, a posljedica toga je da se žile ne uspijevaju vratiti u prvobitno stanje na pravilan način.

Dr. Mahdi je kazao da se primijećena disfunkcija eritrocita može ‘poništiti’ uz pomoć lijekova koji vraćaju normalan nivo enzima i ograničavaju proizvodnju štetnih molekula.

Kazao je da se još ne zna mogu li se nalazi iz epruvete ponoviti i u istraživanju na pacijentima.

Eksperiment je izveden na izvornom obliku korona virusa, pa je još uvijek nejasno jesu li crvena krvna zrnca na sličan način zahvaćena i u slučaju infekcija uzrokovanih ostalim varijantama korona virusa.

Izvor: Agencije