Von der Leyen: Unija je i dalje previše zavisna od ruskog plina

Moramo strateški diverzificirati naše dobavljače i masovno ulagati u obnovljive izvore energije, poručila je predsjednica Evropske komisije.

Ursula Von der Layen: Njemačka je u pravu po pitanju Sjevernog toka 2 (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopćila je u utorak da je Evropska unija i dalje previše zavisna od ruskog gasa.

Podržala je odluku Berlina da se do daljnjeg suspendira proces certifikacije plinovoda Sjeverni tok 2, zbog odluke predjednika Rusije Vladimira Putina da prizna dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, prenosi Tanjug.

“Njemačka je u pravu po pitanju Sjevernog toka 2. Plinovod mora biti tema po pitanju energetskog snabdijevanja cijele Evrope. I dalje smo previše zavisni od ruskog plina. Moramo strateški diverzificirati naše dobavljače i masovno ulagati u obnovljive izvore energije”, istakla je von der Leyen na Twitteru.

Zbog novonastale situacije na istoku Ukrajine, Njemačka je zaustavila projekt gasovoda Sjeverni tok 2.

Projekt Sjeverni tok 2, kojeg su podržale sve njemačke vlade do sada, od početka je izazvao protest Ukrajine, Poljske i baltičkih članica EU-a zbog činjenice da plinovod u potpunosti zaobilazi teritorije ovih zemalja.

S gradnjom Sjevernog toka 2 se počelo 2018. godine, a gradnja je do sada koštala oko 10 milijardi eura.

Izvor: Agencije