Saveznici oklijevaju pratiti Rusiju u Ukrajini

Čini se da najbliži saveznici Moskve nisu voljni odmah podržati njenu odluku da prizna nezavisnost oblastima pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Vladimir Putin pokušava uvjeriti bivše sovjetske saveznike Rusije da ne predviđa obnavljanje Sovjetskog saveza (EPA - Ilustracija)

Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije saopćilo je u utorak kako na potez ruskog predsjednika Vladimira Putina gleda s poštovanjem i razumijevanjem, ali nije bilo riječi o tome da li će zvanični Minsk slijediti taj primjer i priznati nezavisnost samoproglašenih ukrajinskih oblasti Donjeck i Lugansk.

Agencija AP navodi kako se čini da najbliži saveznici Moskve nisu voljni odmah podržati njenu odluku da prizna nezavisnost oblastima pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini, prenosi Beta.

Predsjednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev, koji je prošlog mjeseca zatražio sigurnosni savez predvođen Rusijom kako bi ugušio nasilne nemire u državi, rekao je da pitanje priznavanja separatističkih regija nije na dnevnom redu zemlje.

‘Neosnovane priče o obnovi SSSR-a’

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev, koji je u Moskvi na razgovorima s Putinom, nije pomenuo rusko priznanje Donjecka i Luganska u svojim javno emitiranim izjavama, već se fokusirao na bilateralne odnose.

Armenija još nije objavila nikakvu poruku podrške tom ruskom potezu.

Putin je za to vrijeme pokušao uvjeriti bivše sovjetske saveznike Rusije da ne predviđa obnavljanje Sovjetskog saveza.

Kazao je azerbejdžanskom predsjedniku da su špekulacije da će Rusija pokušati obnoviti svoje “carstvo” apsolutno netačne.

Izvor: Agencije