Johnson okreće novu stranicu u pandemiji

Velika Britanija je među prvim zemljama u Evropi koje se pokušavaju vratiti prijašnjem načinu života oslanjajući se na veliku procijepljenost.

Boris Johnson naglašava uspjeh kampanje vakcinacije i sposobnost 'brze reakcije u slučaju pojave nove varijante korona virusa' (EPA)

Ne obazirući se na kritike britanski premijer Boris Johnson najavio je kraj obavezne izolacije za osobe pozitivne na korona virus već od četvrtka u Engleskoj, što je glavna i sporna mjera njegove strategije po kojoj će se s COVID-19 živjeti kao s “gripom”.

Velika Britanija, koja ima više od 160.000 umrlih od početka pandemije, što ju čini jednom od najteže stradalih zemalja u svijetu, među prvima je u Evropi koje se pokušavaju vratiti prijašnjem načinu života oslanjajući se na veliku procijepljenost, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Boris Johnson, koji se zapleo u skandal zbog domjenaka organiziranih u Downing Streetu u vrijeme dok je na snazi bila zabrana okupljanja i koji je pod policijskom istragom, odlučio je ukinuti glavne mjere koje još vrijede u Engleskoj dvije godine od izbijanja pandemije.

“Sada imamo dostatan nivo imunosti kako bismo sa zaštite ljudi putem vladinih intervencija prešli na (pristup koji se oslanja na) vakcinisanje i na lijekove, kao prvu crtu odbrane”, rekao je konzervativni premijer u parlamentu.

Preuzimanje lične odgovornosti

“Restrikcije imaju visoku cijenu za našu ekonomiju, naše društvo, naše psihičko zdravlje i prilike koje se pružaju našoj djeci i tu cijenu ne trebamo više plaćati”, dodao je, spomenuvši uspjeh kampanje vakcinacije i sposobnost “brze reakcije u slučaju pojave nove varijante”.

Ipak, do 1. aprila i dalje vrijedi preporuka da se u slučaju pozitivnog testa ostane kod kuće. Istog dana se ukida besplatno testiranje, osim za starije i ranjive osobe, zbog velikih finansijskih troškova.

“Nakon toga ćemo poticati ljude koji imaju simptome COVID-19 da preuzmu ličnu odgovornost, kao što pozivamo one koji možda imaju gripu da paze na druge”, istakao je Johnson.

Čim je u januaru prošao vrhunac omikron vala, premijer je ukinuo većinu restrikcija u Engleskoj, kao što su maske u zatvorenom prostoru i COVID potvrda za ulazak u disko klubove i na veće skupove.

Izvor: Agencije