Izrael odobrio ulazak nevakcinisanih turista u državu

Izrael će dozvoliti nevakcinisanim turistima da uđu u državu od sljedećeg mjeseca, pošto se najnoviji talas korona virusa povlači.

Biće ublažena ograničenja za Izraelce koji se vraćaju u zemlju jer putnici više neće morati se testiraju prije leta (EPA)

Izrael je u nedjelju najavio da će dozvoliti nevakcinisanim turistima da uđu u državu od sljedećeg mjeseca, pošto se najnoviji talas korona virusa povlači.

Premijer Naftali Bennett rekao je da će strani turisti, vakcinisani i nevakcinisani, morati da urade PCR testove na korona virus prije ulaska u avion i nakon slijetanja, a pravila stupaju na snagu 1. marta, prenosi Beta.

“Vidimo konstantan pad broja smrtnih ishoda infekcija korona virusom, tako da je vrijeme da se postepeno otvorimo”, rekao je Bennett.

Izrael je u posljednje dvije godine u velikoj mjeri ograničio ulazak stranih turista i praktično zatvorio svoje granice za strane posjetioce krajem prošle godine zbo pojave veoma zaraznog omikron soja.

Pad broja novozaraženih

Nedavni podaci pokazuju oštar pad broja novih infekcija, što je slučaj i u drugim državama širom svijeta.

Bennettov ured je saopštio da će također biti ublažena ograničenja za Izraelce koji se vraćaju u zemlju jer putnici više neće morati se testiraju prije leta.

Zahtjevi za sedmično testiranje školske djece također će biti obustavljeni u narednim sedmicama.

Izvor: Agencije