Aviokompanije suspendiraju letove za Ukrajinu zbog krize s Rusijom

Dvije ukrajinske aviokompanije objavile su da imaju problema u dogovaranju osiguranja nakon što je SAD upozorio da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu.

Njemačka Lufthansa objavila je da od ponedjeljka ukida letove za Ukrajinu (EPA)

Ukrajinski ministar za infrastrukturu rekao je u ponedjeljak da je više od deset aviokompanija prilagodilo red letenja za Ukrajinu zbog napetosti s Rusijom, ali je naglasio da su ukrajinski koridori i dalje otvoreni i da je zračni saobraćaj siguran.

Njemačka Lufthansa objavila je da od ponedjeljka ukida letove za Ukrajinu, pridruživši se KLM-u koji je već suspendirao letove, piše Reuters.

Skandinavski SAD isto je tako suspendirao sedmične letove, a AirFrance je odlučio otkazati letove u utorak između Pariza i Kijeva “iz opreza”.

“Ova otkazivanja letova niza stranih avio kompanija diktira isključivo informacijsko pogoršanje situacije, a ne stvarne promjene u sigurnosti letenja”, rekao je novinarima ministar Oleksander Kubrakov.

Nije imenovao kompanije o kojima je riječ, ali je rekao da “država radi na tome da zamijeni otkazane letove”.

Zamjenski letovi

Ukraine International Airlines (UIA) je po ministru već otvorio prodaju karata i povećao broj letova od Kijeva do Muenchena i Ženeve koje više ne  osigurava Lufthansa.

Dvije ukrajinske aviokompanije prošle su sedmice objavile da imaju problema u dogovaranju osiguranja za neke od svojih letova nakon što je SAD upozorio da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu u bilo kojem trenutku.

Najveća ukrajinska kompanija rekla je da su joj osiguravatelji ukinuli osiguranje za neke avione koji prometuju unutar zemlje.

Izvor: Agencije