Britanska kraljica Elizabeta II pozitivna na covid

Kraljica je pozitivna na korona virus i osjeća “blage simptome nalik prehladi”, no očekuje da će sljedeće sedmice obavljati “lakše dužnosti”.

Razboljela se pošto je potvrđeno da je bila u izravnom kontaktu sa svojim najstarijim sinom princom od Walesa, u sedmici kada je on bio zaražen korona virusom (EPA)

Britanska kraljica Elizabeta (95) pozitivna je na COVID-19 i ima blage simptome bolesti, no vjeruje da će tokom predstojeće sedmice nastaviti s lakšim dužnostima, saopćila je u nedjelju Buckinghamska palača, prenosi Hina.

Kraljica je pozitivna na korona virus i osjeća “blage simptome nalik prehladi”, no očekuje da će sljedeće sedmice obavljati “lakše dužnosti”.

Razboljela se pošto je potvrđeno da je bila u izravnom kontaktu sa svojim najstarijim sinom princom od Walesa, u sedmici kada je on bio zaražen korona virusom.

Informacija je objavljena samo nekoliko sedmica nakon što je najdugovječnija vladarica jedne države 6. februara obilježila historijski platinasti jubilej – 70 godina na prijestolju.

U saopćenju Buckinghamska palača “potvrđuje da je kraljica u nedjelju dobila pozitivan test na covid.

Blagi simptomi nalik prehladi

Njezino Veličanstvo ima blage simptome nalik prehladi, ali očekuje da će tokom iduće secmice nastaviti s lakšim dužnostima u Windsoru. I dalje će biti pod nadzorom liječnika te će se pridržavati svih smjernica.”

Članovi kraljevske porodice imaju svoje liječnike. Očekuje se da će za praćenje kraljičina zdravstvenog stanja biti zadužen Sir Huw Thomas, voditelj kraljevskoga liječničkog tima i kraljičin lični liječnik.

Pretpostavlja se da je kraljica dobila i booster dozu vakcine, no od sredine oktobra je po nalogu liječnika mirovala te je provela noć u bolnici na preliminarnim pretragama.

Vjeruje se da se 8. februara družila s Charlesom u Windsoru, a nekoliko dana kasnije se pokazalo da je on pozitivan na covid, no brzo se oporavio.

Na korona virus je bila pozitivna i Charlesova supruga, vojvotkinja od Cornwalla, a Clarence House je u ponedjeljak, 14. februara, potvrdio da je u samoizolaciji.

Izvor: Agencije