Washington šalje Emiratima ratni brod i borbene avione

SAD će poslati ratni brod i borbene avione da pomognu Ujedinjenim Arapskim Emiratima u oružanom sukobu protiv jemenskih pobunjenika iz pokreta Husi.

Američki razarač USS Cole će se povezati sa mornaricom Emirata i pristati u Abu Dabiju, glavnom gradu Emirata, navodi se u saopštenju i dodaje da će Washington poslati borbene avione pete generacije (Reuters)

Sjedinjene Američke Države će poslati ratni brod i borbene avione da pomognu Ujedinjenim Arapskim Emiratima u oružanom sukobu protiv jemenskih pobunjenika iz pokreta Husi, poslije više njihovih napada na tu zaljevsku zemlju, saopšteno je u srijedu u Washingtonu.

Odluka da se “pomogne Ujedinjenim Arapskim Emiratima da se suoče sa sadašnjom prijetnjom” uslijedila je poslije telefonskog razgovora američkog ministra odbrane Lloyda Austina i prestolonasljednika Abu Dabija i de facto vođe te zemlje Mohammeda bin Zayeda al Nahyana, saopštila je američka ambasada u Emiratima, prenosi Beta.

Emirati koji su dio vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, interveniraju u okviru te koalicije u Jemenu od 2015. i bili su u januaru ove godine na meti tri napada dronom, u a jednom od njih su ubijena tri radnika imigranta.

Jedan od napada, 24. januara je ciljao zračnu bazu Al Dhafra gdje su stacionirane američke snage, koje su presrele projektile koje su uputili Husi.

Američka pomoć

Američki razarač USS Cole će se povezati sa mornaricom Emirata i pristati u Abu Dabiju, glavnom gradu Emirata, navodi se u saopštenju i dodaje da će Washington poslati borbene avione pete generacije.

Pored toga Sjedinjene Američke Države nastavljaju da osiguravaju obavještajne podatke Emiratima radi sprečavanja napada, dodaje se u saopštenju.

Porast broja napada pripadnika pokreta Husi na Emirate, koji drže do svoje reputacije mirne oaze na Bliskom istoku, otvorilo je novu stranicu u ratu u Jemenu početkom 2014. godine.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda optužili su sve strane učesnike u tom sedmogodišnjem sukobu u Jemenu za “ratne zločine”.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija ispituju zbog brojnih “grešaka”, koje je ona priznala ali i optužila pobunjenike iz pokreta Husi da koriste jemenske civile kao ljudski štit.

Prema navodima stručnjaka UN-a u sukobu u Jemenu je stradalo 377.000 ljudi, a 30 miliona stanovnika zemlje je dovedeno do ivice gladi.

Izvor: Agencije