Stoltenberg: Raspoređivanje trupa signal posvećenosti SAD-a

Čelnik Sjevernoatlantske alijanse komentirao odluku raspoređivanja nekoliko hiljada američkih vojnika u Njemačkoj, Poljskoj i Rumuniji.

Predsjednik SAD-a Joseph Biden odobrio je u srijedu raspoređivanje nekoliko hiljada američkih vojnika u Poljskoj, Njemačkoj i Rumuniji (EPA)

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg pozdravio je u srijedu odluku Sjedinjenih Američkih Država da rasporede dodatne snage u Njemačkoj, Poljskoj i Rumuniji u trenutku pojačanih tenzija sa Moskvom zbog gomilanja ruske vojske na granicama Ukrajine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Ovo je snažan signal posvećenosti SAD-a i dolazi uz druge nedavne američke doprinose našoj zajedničkoj sigurnosti, uključujući 8.500 vojnika u borbenoj gotovosti kao doprinos Snagama za reagovanje NATO, kao i udarnu grupu sa američkog nosača aviona USS Harry S. Truman koja je pod komandom NATO-a na Mediteranu“, naveo je Stoltenberg.

Jasna poruka

On je dodao kako je raspoređivanje NATO snaga defanzivno i proporcionalno, te kako šalje jasnu poruku da će Alijansa učiniti sve što je potrebno da zaštiti i odbrani sve saveznike.

Predsjednik SAD-a Joseph Biden odobrio je u srijedu raspoređivanje 2.000 američkih vojnika u Poljskoj i Njemačkoj, dok će 1.000 vojnika biti prebačeno iz Njemačke u Rumuniju

Reuters je preneo i kako je američki čelnik naredio i da se 3.000 vojnika rasporedi kako bi se pomoglo evropskim saveznicima, objavio je ranije Wall Street Journal.

Izvor: Al Jazeera i agencije