Njemačka treba i oslanja se na ruski plin

Ruski plin nam treba, pogotovo što bismo se trebali više oslanjati na plin jer želimo prestati koristiti ugalj, rekao je direktor vodeće elektroenergetske kompanije E.ON.

Plin koji iz Rusije stiže plinovodom u načelu je jeftiniji od ukapljenog prirodnog plina (EPA)

Njemačka se mora i dalje oslanjati na ruski plin kako bi izbacila iz upotrebe ugalj i obuzdala cijene energije, upozorio je izvršni direktor vodeće elektroenergetske tvrtke E.ON Leonhard Birnbaum.

“Smatramo da nam ruski plin treba. Tačka. Pogotovo zato što bismo se sada trebali više oslanjati na plin, jer želimo prestati koristiti ugalj”, rekao je on, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Izrazio je podršku plinovodu Sjeverni tok 2, koji bi trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, ali je naišao na kritike u Washingtonu i među saveznicima i ocjene da je njemačka vlada napravila stratešku grešku.

“Gledano iz perspektive energetske ekonomije, Sjeverni tok 2 pomaže. Politička je procjena možda drugačija i o tome treba raspravljati u političkoj areni”, naglasio je šef E.ON-a.

Plin iz plinovoda jeftiniji

I SAD i Njemačka upozorili su da bi se Sjeverni tok 2, koji je dovršen, ali još nije u funkciji, mogao suočiti sa sankcijama ako Rusija napadne Ukrajinu.

Plin koji iz Rusije stiže plinovodom u načelu je jeftiniji od ukapljenog prirodnog plina (LNG).

“Budemo li se morali osloniti na LNG, cijene plina u Evropi bit će puno veće nego do sada. Da bi cijene pale, u Evropu mora plinovodima stizati više plina”, objasnio je Birnbaum.

“To, naravno, znači i uvoz iz Rusije. Nadam se razumnom ishodu, unatoč trenutnim napetostima”, dodao je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada