SAD: Poluautomatska puška za djecu potaknula kontroverzu

JR-15, puška namijenjena djeci po uzoru na automatsku pušku kakva se koristila u nizu krvavih pucnjava, nedavno se pojavila na tržištu u SAD-u.

Model za odrasle, AR-15 je civilna inačica oružja vojnog tipa kakvo se koristilo u nizu krvavih pucnjava, prije svega u školama, koje su zgrozile SAD (EPA)

JR-15, puška namijenjena djeci po uzoru na automatsku pušku kakva se koristila u nizu krvavih pucnjava, nedavno se pojavila na tržištu u Sjedinjenim Američkim Državama, razbjesnivši udruženja za suzbijanje nasilja počinjenog oružjem za osobnu uporabu.

Ovo je “prvo među mnogim oružjem koje će odraslima pomoći da djeci otkriju streljaštvo u potpunoj sigurnosti”, objavio je proizvođač WEE1 Tactical, koji je na svojoj mrežnoj stranici pohvalnim riječima predstavio pušku “kakvu imaju tata i mama”, prenosi Hina.

JR-15 (kratica za “Junior”) duga je tek 80 cm i teška manje od kilograma. Opremljena je okvirima s pet i 10 metaka kalibra 22 LR, a na tržištu se pojavila sredinom januara po cijeni od 389 dolara.

Model za odrasle, AR-15 je civilna inačica oružja vojnog tipa kakvo se koristilo u nizu krvavih pucnjava, prije svega u školama, koje su zgrozile SAD.

Masovna ubistva iz vatrenog oružja pošast su u SAD-u, gdje je pravo na nošenje oružja zajamčeno Ustavom. Pokušaje reguliranja njegove prodaje nerijetko blokira američki Kongres, gdje oružani lobi NRA ima snažan utjecaj.

Smrtonosni napadi

Dana 14. decembra 2012. psihički poremećen mladić ubio je 26 ljudi, među kojima 20 djece, u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, u Connecticutu, na sjeveroistoku, što je silno potreslo javnost.

Puškom AR-15 su počinjeni i napadi u Las Vegasu 2017, najsmrtonosniji u novijoj historiji zemlje, s 58 mrtvih i u srednjoj školi u Parklandu, na Floridi (17 mrtvih) 2018.

“Na prvi pogled čini se kao neumjesna šala. Gledano izbližeg, čini se samo neumjesno”, komentirao je u petak Josh Sugarmann, glavni direktor organizacije Violence Policy Center koja se bori protiv oružanog nasilja.

Newtown Action Alliance, organizacija koja se zauzima za ograničavanje oružja, osudila je oružani lobi i proizvođače koji “čine sve kako bi i dalje gomilali profit”.

Josh Sugarmann je kritizirao i promotivne slike kojima proizvođač želi privući mlade na kojima je piratska glava s irokezicom za dječake i s plavim repićem na vrh glave za djevojčice, a obje imaju dudu u ustima i metu u oku.

U izvještaju o metodama kojima se američki proizvođači oružja koriste kako bi privukli mladež objavljenom 2016., upozorava se da je oružje u živim bojama – ružičastoj, crvenoj, narančastoj i metalik ljubičastoj – koje mladi vole i da je lakše za rukovanje.

U 2021. vatrenim oružjem je počinjeno gotovo 45.000 ubistava u SAD-u, među kojima gotovo 24.000 samoubistava, a ubijeno je više od 1.500 maloljetnika, objavila je organizacija Gun Violence Archive.

Izvor: Agencije