Kineski ratni brod usmjerio laser na australski vojni avion

Brod kineske ratne mornarice usmjerio je laser na australski vojni avion koji je letio iznad sjevernih prilaza Australiji, potencijalno ugrožavajući ljudske živote, navodi Canberra.

Mornarički avion P-8A Poseidon otkrio je laser koji je emitiran sa broda mornarice Narodne oslobodilačke vojske Kine (Reuters - Ilustracija)

Brod kineske ratne mornarice usmjerio je laser na australski vojni avion koji je letio iznad sjevernih prilaza Australiji, potencijalno ugrožavajući ljudske živote, saopšteno je u subotu iz ministarstva odbrane Australije.

Mornarički avion P-8A Poseidon otkrio je laser koji je emitiran sa broda mornarice Narodne oslobodilačke vojske Kine, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Australije, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Lasersko osvjetljavanje aviona sa kineskog broda je ozbiljan sigurnosni incident. Ovakve aktivnosti imaju potencijal da ugroze ljudske živote. Oštro osuđujemo neprofesionalno i nesigurno vojno ponašanje”, saopštilo je australsko ministarstvo.

Pogoršani odnosi

Kineski ratni brod je u trenutku incidenta plovio na istok zajedno sa drugim brodom PLA-N kroz Arafursko more, između sjeverne obale Australije i južne obale Nove Gvineje, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oba broda u međuvremenu prošla kroz moreuz Tores i da su uplovila u Koraljno more.

Odnosi između Australije i Kine koja je najveći trgovinski partner Australije, pogoršali su se nakon što je Canberra 2018. godine izopćila kompaniju Huawei iz svoje 5G širokopojasne mreže, pooštrila zakone protiv stranog političkog miješanja i pozvala na nezavisnu istragu o porijeklu korona virusa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada