Donald Trump iz Bijele kuće odnio strogo povjerljive dokumente

Utvrđeno je, također, da je Trump poderao određeni broj dokumenata dok je još bio predsjednik, iako je bio upozoren da to ne čini.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je, nakon što je izgubio izbore, iz Bijele kuće sa sobom odnio 15 kutija dokumenata koje je sklonio u svoje domaraliste Mar-a-Largo na Floridi (EPA)

Američki Državni arhiv potvrdio je da su među dokumentima, koje je Donald Trump uzeo iz Bijele kuće, bili i strogo povjerljivi dokumenti, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

Bivši predsjednik je, nakon što je izgubio izbore, sa sobom odnio 15 kutija dokumenata koje je sklonio u svoje domaraliste Mar-a-Largo na Floridi.

Utvrđeno je, također, da je Trump poderao određeni broj dokumenata dok je još bio predsjednik, iako je bio upozoren da to ne čini.

Do spomenutih 15 kutija dokumenata Arhiv je došao prošlog mjeseca nakon što su zatražili njihovu predaju.

Državni arhiv je sada u komunikaciji s Ministarstvom pravosuđa.

Utvrđivanje Trumpove odgovornosti

Poseban odbor američkog Kongresa već neko vrijeme nastoji utvrditi odgovornost Donalda Trumpa i njegovog okruženja za napad nekoliko stotina njegovih pristaša na Capitol 6. januara 2021. godine, u trenutku kada su zastupnici potvrđivali pobjedu njegovog suparnika Joea Bidena.

Odbor je na saslušanje već pozvao Trumpove bliske saradnike, uključujući i njegovu kćerku Ivanku Trump.

Zaključke bi trebao biti objavljen prije parlamentarnih izbora u novembru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada