Biden potpisao zakon koji sprječava prekid finansiranja

Posljednjih decenija Kongres je redovno mjesecima kasnio s donošenjem državnog budžeta.

Zakon je donijet uz podršku obje partije (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon donijet uz podršku obje partije o produženju finansiranja službi savezne države za tri sedmice, kako bi Kongresu dao vremena da postigne dogovor o finansiranju federalnih agencija do kraja fiskalne godine, objavila je Bijela kuća.

Senat je tu mjeru odobrio u četvrtak sa 65 glasova “za” obje stranke (svega pet više nego što je potrebno) i uz 27 glasova “protiv”, dok je Zastupnički dom Kongresa prošle sedmice lako odobrio taj zakon.

Obje stranke su zaključile da bi prekid u izbornoj godini bio politički štetan, posebno tokom pandemije i konfrontacije sa Rusijom zbog njene moguće invazije na Ukrajinu, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Obje strane nadaju se da će ta kratkoročna mjera biti posljednja takva jer pregovarači spremaju kompromisne zakone o finansiranju federalnih službi do 30. septembra.

Kompromisni zakoni

Otkako je vladina budžetska godina počela 1. oktobra 2021., savezne agencije funkcionišu na nivoima potrošnje odobrenim još u posljednjim sedmicama predsjedavanja Donalda Trumpa.

Novi zakoni o potrošnji bit će za obje partije kompromisni, ali će omogućiti Bidenu i njegovim demokratama koji kontrolišu Kongres, da sprovedu prioritete potrošnje, a opozicionim republikancima da osiguraju povećanje rashoda za odbranu što oni žele.

Posljednjih decenija Kongres je redovno mjesecima kasnio s donošenjem državnog budžeta.

Sprječavanje prekida finansiranja federanih službi u posljednji trenutak je također učestalo, ali je uvijek neizvjesno.

Izvor: Agencije