Sigurnosna konferencija u Minhenu u sjeni napetosti u Ukrajini

Sigurnosna konferencija u Minhenu  počela je uz prisustvo velikog broja zapadnih čelnika i u sjeni rasta tenzija na istoku Ukrajine.

U Minhenu, na skup koji se često naziva 'Davosom za odbranu', stigao je veliki broj svjetskih čelnika (EPA)

Sigurnosna konferencija u Minhenu  počela je u petak uz prisustvo velikog broja zapadnih čelnika i u sjeni rasta tenzija na istoku Ukrajine.

“Ovo je najvažnija konferencija u mojih 14 godina na njenom čelu”, rekao je prvi čovjek konferencije Wolfgang Ischinger o ovogodišnjem izdanju skupa koji se od 1963. održava u bavarskoj prijestolnici, prenosi Hina.

“Kancelar Olaf Scholz prije nekoliko dana u Moskvi je rekao da je naša dužnost raditi na sprječavanju velikog rata. No dobro, krenimo onda raditi na tome”, rekao je Nijemac na otvaranju foruma, u vrijeme dok se Kijev i proruski separatisti međusobno optužuju za eskalaciju napetosti nakon artiljerijskih i minobacačkih napada na istoku Ukrajine.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da svjetske geopolitičke podjele i dalje rastu, što “paralizira” Vijeće sigurnosti i dopušta raznim akterima da djeluju nekažnjeno.

Kazao je da ga brine mogućnost vojnog sukoba u Evropi, u vrijeme gomilanja ruske vojske na ukrajinskoj granici.

“I dalje mislim da se to neće dogoditi, no ako se dogodi – to će biti katastrofa”, rekao je Portugalac, dodavši da je “vrijeme za ozbiljnu deeskalaciju” i da nema “alternative diplomaciji.

U Minhenu, na skup koji se često naziva “Davosom za odbranu”, stigao je veliki broj svjetskih čelnika – između ostalih ondje su američka potpredsjednica Kamala Harris, državni sekretar Antony Blinken, šef NATO-a Jens Stoltenberg, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, njemački kancelar Olaf Scholz i ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Sastanak bez Rusije

Na panelima će sudjelovati i Bill Gates, demokratska čelnica američkog zastupničkog doma Nancy Pelosi, šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus i čelnica bjeloruske opozicije Svjetlana Tihanovska.

Prvi put u nekoliko godina u Minhen nije stigao predstavnik Rusije, što je pokazatelj pogoršanja odnosa između zapada i Moskve. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sudjelovao je na skupu čak i na vrhuncu ukrajinske revolucije, uoči ruske aneksije Krima 2014. godine.

Glasnogovornica ruskog ministarstva Maria Zaharova smatra da je taj forum postao suviše naklonjen zapadu, “izgubivši svoju inkluzivnost i objektivnost”, prenosi Reuters.

Šefica njemačke diplomatije smatra kako je Rusija “propustila priliku ne iskoristivši prednost tog skupa”.

“Bilo bi jako važno susresti se s ruskim predstavnicima u Minhenu, posebno u trenutnoj, ekstremno opasnoj situaciji”, saopćila je Baerbock.

Ruski mediji su uoči skupa podsjetili su na obraćanje Vladimira Putina iz 2007. u kojem je snažno kritizirao SAD, optuživši ga za stvaranje unilateralnog svijeta i potkopavanje globalne stabilnosti pod krinkom demokratije.

“Širenje NATO-a nema veze s modernizacijom Saveza niti sigurnošću Evrope. Upravo suprotno, ono predstavlja ozbiljnu provokaciju koja potkopava međusobno povjerenje”, prenosi ruska agencija TASS Putinov govor u Bavarskoj.

Izvor: Agencije