SAD planira Poljskoj prodati 250 tenkova

Cilj je ojačati odbranu ključnog istočnoevropskog saveznika usred sve veće opasnosti od rata između susjedne Ukrajine i Rusije.

Prodaja tenkova dolazi nakon raspoređivanja skoro 5.000 dodatnih američkih vojnika u Poljskoj i dolaska dodatnih borbenih aviona (EPA)

Američki ministar odbrane Lloyd Austin najavio je planiranu prodaju 250 tenkova “Abrams” Poljskoj, u sklopu nastojanja da se ojača odbrana ključnog istočnoevropskog saveznika usred, kako tvrdi Washington, sve veće opasnosti od rata između susjedne Ukrajine i Rusije.

Austin je to objavio prilikom posjete Varšavi, gdje su poljski lideri uznemireni raspoređivanjem više hiljada ruskih snaga u susjednoj Bjelorusiji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Najsavremenija verzija ‘Abramsa’

“Neke od tih snaga su u rasponu od 200 milja od poljske granice. Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, Poljska bi mogla vidjeti desetke hiljada raseljenih Ukrajinaca i drugih kako se kreću preko njene granice, pokušavajući spasiti sebe i svoje porodice od pošasti rata”, izjavio je Austin na konferenciji za novinare.

Prodaja tenkova dolazi nakon raspoređivanja skoro 5.000 dodatnih američkih vojnika u Poljskoj i dolaska dodatnih borbenih aviona.

“Ovo je najsavremenija verzija ‘Abramsa’ i osigurat će Poljskoj visokonapredne tenkove. To će, također, ojačati našu interoperabilnost s poljskim oružanim snagama, jačajući kredibilitet naših zajedničkih napora za odvraćanje i napora naših drugih NATO saveznika”, poručio je Austin.

Izvor: Agencije