Policija u Ottawi hapsi demonstrante i sklanja kamione koji blokiraju saobraćaj

Demonstranti su poredali kamione pred parlamentom i premijerovim uredom i drže ih ondje treću sedmicu.

Kanadska policija dijeli letke upozoravajući vozače kamiona da napuste proteste (EPA)

Vučna vozila uklanjaju u petak kamione koji su blokirali centar Ottawe, a demonstranti su se zabarikadirali iza sniježnih nanosa pokušavajući otežati napredovanje policije koja ih je počela hapsiti da bi prekinula proteset koji su jedan od dosad najvećih izazova za vladu premijera Justina Trudeaua.

Demonstranti su poredali kamione pred parlamentom i Trudeauovim uredom i držali ih ondje tri sedmice. Policija ih je, strahujući od eskalacije ili nasilja, pokušala rastjerati kaznama i prijetnjom hapšenjem.

No, kako je nekoliko kamiona ostalo u centru glavnoga grada, policija je u četvrtak uhapsila dvojicu vođa pokreta, a u petak još 21 demonstranta, uključujući i Pat Kinga, jednog od glavnih organizatora protesta.

Konvoj slobode 2022, krovna organizacija koja predstavlja različite skupine koje sudjeluju u protestima, objavila je u petak na Twitteru da su uhapšena trojica organizatora.

‘Konvoj slobode’

“Ovo je narodni pokret i drugi će preuzeti njihove uloge. Nastavit ćemo držati crtu. Odbijamo pokoriti se zloupotrebi moći. Svijet gleda, Kanado”, stoji u objavi.

Policijski službenici postavili su stotinu cestovnih blokada blizu mjesta protesta kako bi ljudima onemogućili pristup, a time i demonstrantima uskratili hranu i gorivo, objavio je Reuters, prenosi Hina.

Policija je objavila da je u petak uklonjeno 21 vozilo i da su barem još dva kamiona dobrovoljno odvezli njihovi vozači.

Nakon što je tokom noći napadalo puno snijega, demonstranti su od njega lopatama podigli nasip pred parlamentom i ondje mašu kanadskim zastavama i posterima “konvoja slobode”.

Proteste su pokrenuli kanadski vozači kamiona protiveći se mjerama po kojima se vozači kamiona koji prelaze granicu moraju ili vakcinisati protiv COVID-a 19 ili ići u karantenu, a kasnije su im se priključili i ostali protivnici politike premijera Justina Trudeaua.

Izvor: Agencije