Njemačka tvrdi da su ruski zahtjevi kao iz doba Hladnog rata

Moskva dovodi u pitanje suštinske principe evropskog mirovnog poretka, kaže šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock.

Annalena Baerbock je naglasila važnost sastanka s ruskom stranom (Reuters)

Rusija ugrožava sigurnost Evrope zahtjevima iz doba Hladnog rata, izjavila je u petak šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock, uoči početka godišnje konferencije o sigurnosti u Minhenu, kojom će dominirati tema rusko-ukrajinska kriza.

“Raspoređivanjem vojnika na granici s Ukrajinom i zahtjevima koji potiču iz Hladnog rata, Rusija dovodi u pitanje suštinske principe evropskog mirovnog poretka”, rekla je ona.

Dodala je da Rusija treba uložiti “ozbiljne napore” ka smirivanju tenzija, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Međunarodni lideri i diplomate održavaju godišnju konferenciju posvećenu pitanjima odbrane i sigurnosti.

Ovogodišnji skup dolazi u trenutku velikih tenzija između Rusije i zapadnih zemalja, koje strahuju od napada Moskve na Ukrajinu.

Na trodnevnom skupu najavljeno je prisustvo potpredsjednice SAD-a Kamale Harris, šefa američke diplomatije Anthonyja Blinkena, generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Nedolazak Rusa ‘izgubljena prilika’

Rusija, čiji ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov redovno dolazi na godišnju konferenciju, ove godine nije planirala učešće na skupu.

Njemačka ministrica u tom odsustvu vidi “izgubljenu priliku”.

“Upravo bi u trenutnoj, izuzetno opasnoj situaciji bilo toliko važno da se sastanemo i s ruskim predstavnicima”, rekla je Baerbock.

Šefica njemačke diplomatije predsjedavat će u subotu i ministarskim sastankom Grupe sedam industrijskih najrazvijenih zemalja – G7.

I taj sastanak će biti posvećen Ukrajini.

Sastanak šefova diplomatija Njemačke, Francuske, Velike Britanije, SAD-a, Japana, Kanade i Italije bit će prilika da se uputi “poruku jedinstva”, kazala je Baerbock, čija zemlja trenutno predsjedava G7.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada