Je li Ericsson uplatio novac ISIL-u u Iraku?

Švedska kompanija je otkrila ‘neuobičajene troškove koji datiraju iz 2018. godine, ali nikada nije utvrdila konačnog primatelja tog novca’.

Američko Ministarstvo pravosuđa optužilo je švedsku kompaniju za kršenje sporazuma vrijednog milijardu dolara (Reuters)

Švedska kompanija za telekomunikacijsku opremu Ericsson priznala je da je određeni broj njenih zaposlenika u Iraku možda plaćao mito pripadnicima oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) kako bi dobili pristup nekim transportnim rutama koje su bile pod njihovom kontrolom.

Kompanija je otkrila “neuobičajene troškove koji datiraju iz 2018. godine, ali nikada nije utvrdila konačnog primatelja tog novca”, rekao je izvršni direktor Borje Ekholm u intervjuu za novine Dagens Industri.

“Ustanovili smo da su transportni putevi u područjima pod kontrolom terorističkih organizacija, uključujući ISIL, plaćani u zamjenu za njihovu upotrebu.”

Ekholmovi komentari su uslijedili nekoliko sati nakon što je kompanija objavila izjavu u kojoj priznaje da je bilo “ozbiljnih kršenja Kodeksa poslovne etike kompanije”, što je otkriveno prilikom istrage koja je obuhvatila ponašanje Ericssonovih zaposlenika, prodavača i dobavljača u Iraku između 2011. i 2019. godine.

Nekoliko radnika napustilo kompaniju

U saopćenju je potvrđeno da je interna istraga provedena 2019. godine otkrila “dokaze o nedoličnom ponašanju povezanom s korupcijom”.

To uključuje “novčane donacije bez jasnog korisnika, plaćanje dobavljača za rad bez dokumentacije ili jasnog okvira za djelovanje, korištenje dobavljača za gotovinsko plaćanje i neopravdano plaćanje putovanja i troškova te nepropisno korištenje prodajnih agenata i konsultanata”.

Također, utvrđena su kršenja Ericssonove interne financijske kontrole, sukobi interesa, nepoštivanje poreznih zakona i ometanje istrage.

Ericsson je saopćio da su identificirane i sheme plaćanja i gotovinskih transakcija “koje su potencijalno stvarale rizik od pranja novca”, no “istraga nije mogla utvrditi je li iko od Ericssonovih zaposlenika direktno uključen u finansiranje terorističkih organizacija”.

Kao rezultat istrage, nekoliko radnika je napustilo kompaniju, a “poduzeto je i nekoliko disciplinskih i korektivnih mjera”, navodi Ericsson u saopćenju.

Direktor kompanije je rekao je da su rezultate istrage podijelili s američkim vlastima.

Priznanje kompanije nakon optužbe

Ericssonovo priznanje da je plaćan novac organizaciji uslijedilo je nakon što je američko Ministarstvo pravosuđa u oktobru optužilo kompaniju da je prekršila sporazum vrijedan milijardu dolara koji je sklopila s američkim tužiteljima 2019. godine o okončanju istrage o korupciji, navodi novinska agencija Bloomberg.

Kompanija je saopćila da je odlučila otkriti detalje istrage, koja je počela prije dvije godine, zbog “detaljnih medijskih upita od švedskih i međunarodnih novinskih kuća”.

Švedski emiter SVT saopćio je da je njegov istraživački informativni program Updrag Granskning postavio pitanja Ericssonu u saradnji s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara.

Ova vijest je dovela do pada cijena akcija kompanije tokom trgovanja u srijedu za 14,5 posto, što je najveći pad u jednom danu od jula 2017. godine.

Izvor: Agencije