Video tučnjave u Bridgewateru: Ogorčenje američkom policijom

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje kako se američka policija nasilno bori protiv tamnoputog tinejdžera tokom tučnjave s bijelcem.

Viralni snimak policijskog ubistva Georgea Floyda iz 2020. godine potaknuo je proteste u SAD-u (AFP)

Video na kojem se vidi kako se američki policajci nasilno bore protiv tamnoputog tinejdžera tokom tučnjave s bijelcem izazvao je bijes javnosti.

Snimak objavljen na društvenim mrežama, koji je emitirala i nekolicina medija, prikazuje tučnjavu dvojice tinejdžera u centru Bridgewatera, u New Jerseyju.

Nakon desetak sekundi, na mjesto događaja dolaze policajici, koji na silu razdvajaju tinejdžere.

Međutim, dok je policajac tamnoputog tinejdžera nasilno bacio na pod, bijelcu je rekao da sjede na kauč.

Na snimku se vidi kako policajka stavlja koljeno na leđa tamnoputog tinejdžera dok on leži na stomaku, a za to vrijeme mu policajac stavlja lisice na ruke.

‘Rasno različit tretman’

“Bukvalno su me bacili na tlo, a zatim mi je policajac stavio koljeno na leđa, nakon čega su mi stavili lisice”, ispričao je tamnoputi tinejdžer, koji je rekao da se zove Kye, za ABC.

“Nakon toga je prišla policajka, koja je stavila svoje koljeno na gornji dio mojih leđa i pomogla mu da mi stavi lisice.”

Na snimku nije prikazano šta se dogodilo nakon hapšenja tamnoputog tinejdžera, niti šta se dogodilo s bijelcem koji nije uhapšen.

Guverner New Jerseyja Phil Murphy osudio je policijsku akciju, napisavši na Twitteru da je “veoma uznemiren onim što izgleda kao rasno različit tretman”.

Policija u Bridgewater Townshipu je na Facebooku priznala da je video “uznemirio članove naše zajednice” i obećala internu istragu.

U razgovoru s CNN-ovom podružnicom WCBS-a, Kyeova majka rekla je da želi da policajci uključeni u incident ostanu bez posla.

“Možda su mogli prekinuti svađu i ostaviti ih po strani dok nazovu njihove roditelje. Bez lisica, bez agresije. Ponašati se s njima kao s tinejdžerima… Nisam sretna zbog toga i želim da ta dva policajca budu nezaposleni”, kazala je ona.

Osuda ‘implicitne pristranosti’

Rasizam u provođenju zakona je veliki problem u Sjedinjenim Američkim Državama, pri čemu su tamnoputi mladi ljudi izloženi mnogo većem riziku od policijskog nasilja u odnosu na bijelce.

Viralni snimak policijskog ubistva Georgea Floyda iz 2020. godine potaknuo je proteste u SAD-u i pozvao na reformu provođenja zakona.

Steffie Bartley, regionalni direktor antirasističke Nacionalne akcijske mreže, osudio je “implicitnu pristranost” koju je uočio u videu iz Bridgewatera.

“Zašto je mladi tamnoputi čovjek bio na podu s lisicama dok je mladi bijelac sjedio na kauču kao da nadgleda?”, naveo je u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije