UN formirao Komisiju za pomirenje radi rješavanja sporova između Palestine i Izraela

Komisija će istražiti palestinske tvrdnje o rasnoj diskriminaciji Izraela.

Izrael i Palestina potpisnice konvencije ICERD-a te da svaka država može podnijeti žalbu protiv druge države po pitanju rasne diskriminacije (EPA)

Komitet Ujedinjenih naroda za eliminaciju rasne diskriminacije (ICERD) objavio je da je formirana posebna Komisija za pomirenje za rješavanje sporova između Palestine i Izraela u vezi s pitanjem rasne diskriminacije.

U saopćenju Ureda visokog komesara UN-a za ljudska prava, navedeno je da su Izrael i Palestina potpisnice konvencije ICERD-a te da svaka država može podnijeti žalbu protiv druge države po pitanju rasne diskriminacije u skladu s konvencijom.

Očekuju se preporuke za rješavanje problema

Prije formiranja Komisije održani su preliminarni sastanci 19. januara i 10. februara, a Gun Kut izabran je za predsjedavajućeg ICERD-a, prenosi agencija Anadolija.

Komisija, koja će istražiti palestinske tvrdnje o rasnoj diskriminaciji Izraela i relevantne dokumente, dat će preporuke stranama za rješavanje problema između dvije države.

Konvenciju o Komitetu za eliminaciju rasne diskriminacije, koju je UN usvojio 1965. godine, do sada je ratificiralo 179 država.

Izvor: Agencije