Turska otvara najduži most između Evrope i Azije

Most Canakkale 1915 bit će najduži viseći most na svijetu, ukupne dužine 4.608 metara.

Impozantan most, koji preko Dardanela spaja Evropu i Aziju, trebalo bi da bude pušten u saobraćaj 26. februara (Anadolija)

Turska javnost odbrojava dane do otvaranja mosta Canakkale 1915, pošto su završni radovi i asfaltiranje sada gotovi.

Impozantan most, koji preko Dardanela spaja Evropu i Aziju, trebalo bi da bude pušten u saobraćaj 26. februara, prije zvanične svečane ceremonije otvaranja 18. marta, na dan 107. godišnjice bitke na turskom poluotoku Galipolje u Prvom svjetskom ratu.

Most će skratiti vreme putovanja između Azije i Evrope na samo šest minuta, piše turski list Daily Sabah i dodaje da putovanje trajektom između evropske i anadolijske (azijske) strane Dardanela traje otprilike 30 minuta, te da se prevoz trajektom ponekad otkazuje zbog olujnog vremena, a pri tome se tokom sezone godišnjih odmora satima čeka u redu na ukrcavanje, prenosi Tanjug.

Turski megaprojekt

Most Canakkale 1915 bit će najduži viseći most na svijetu, ukupne dužine 4.608 metara, sa rasponom između nosećih stubova od 2.023 metra, što je dužina koja simboliše 2023. godinu u kojoj se obilježava 100. godišnjica od osnivanja Republike Turske, koju je utemeljio “otac nacije” Kemal Ataturk, navodi isti turski list.

Izgradnja je počela u martu 2018. i projekat je koštao ukupno 3,1 milijardu eura, 100 miliona eura više od plana, zbog utjecaja pandemije i rasta cijena materijala.

Pored smanjenja vremena putovanja, most će osigurati integraciju luka u regijama Mramornog i Egejskog mora u sve transportne sisteme.

Ovaj megaprojekat, koji je realizovao konzorcij južnokorejskih i turskih kompanija, bit će četvrti most u Turskoj i peta saobraćajnica koja povezuje Aziju i Evropu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada