Švicarska ukida skoro sve mjere

Ulazak u radnje, restorane i institucije od kulturnog značaja otvorene su za građane, bez ograničenja.

Epidemiološka situacija nastavlja da se razvija u pozitivnom smjeru, navela je Vlada Švicarske (EPA)

Švicarska će ukinuti gotovo sve restriktivne mjere uvedene zbog korona virusa, osim nošenja zaštitnih maski u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama, saopćila je vlada te zemlje.

Do kraja marta na snazi će ostati i mjera obavezne izolacije u periodu od pet dana za osobe koje su testirane pozitivno na korona virus, navela je vlada.

Ukidanje mjera stupit će na snagu 17. februara, kada će ulazak u radnje, restorane i institucije od kulturnog značaja biti otvorene za građane, bez ograničenja, navela je vlada, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Visok nivo imuniteta

“Epidemiološka situacija nastavlja da se razvija u pozitivnom smjeru. Zahvaljujući visokom nivou imuniteta među stanovništvom, malo je vjerovatno da će doći do preopterećenja zdravstvenog sistema uprkos i dalje visokom nivou cirkulacije virusa”, navela je vlada u saopćenju.

Više od 90 posto građana Švicarske, kojih ima 8,6 miliona, steklo je imunitet od korona virusa, pošto se ili oporavilo ili je vakcinisano protiv ove infekcije, saopćili su zvaničnici.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada