Slavni američki pilot, ‘Bombarder slatkišima’ umro u 102. godini

Halvorsen je u zapadni Berlin koji je bio odsjećen sovjetskim snagama bacao čokoladice i žvakaće gume, i tako dobio nadimak ‘Bombarder slatkišima’.

Halvorsen i drugi piloti izbacili su iz aviona više od 23 tone čokolada i slatkiša u nekoliko mjeseci (EPA)

Gail Halvorsen, koji je svjetsku slavu i doživotnu njemačku zahvalnost stekao kao ‘Bombarder slatkišima’ tokom zračnoga mosta u Berlinu 1941, umro je u 102. godini, objavio je u četvrtak direktor njegove fondacije.

“Život Gaila Halvorsena pokazuje kako samo jedan čovjek, koji radi nešto tako jednostavno poput dijeljenja slatkiša može promijeniti smjer historije”, rekao je James Stewart, voditelj fondacije bivšeg američkog vojnog pilota u Utahu, objavila je agencija dpa a prenijela Hina.

Krajem 2020. godine, dva mjeseca pošto je proslavio stoti rođendan, Halvorsen je obolio od korona virusa, ali se i oporavio.

Stewart je rekao da slatki bombarder “umro mirno i okružen članovima svoje porodice”.

Rođen 1920. Halvorsen je postao slavan nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata kada su sovjetske snage presjekle kopneni pristup zapadnom Berlinu i njegovih dva miliona stanovnika.

Halvorsenova ideja

Od juna 1948. do jula 1949. američki, britanski i saveznički piloti obavili su gotovo 280.000 dostava namirnica zrakom.

To je uključivalo i bombone. Bila je to Halvorsenova ideja da se iz aviona bacaju slatkiši za djecu tokom sovjetske blokade i ubrzo je postao zaštitno lice zračnog mosta za Berlin.

Ideju je dobio kad je okupljenoj djeci kroz žičanu ogradu aerodroma Tempelhof proturio žvakaću gumu koju su djeca podijelila. Obećao je da će im iz zraka baciti dovoljno za sve.

Vezao je čokoladice i žvakaće gume u male paketiće koji su, spojeni maramicama, padali poput malih padobrana.

Vijest o tome brzo se proširila Berlinom i dobio je nadimak ‘Bombarder slatkišima’.

Halvorsen i drugi piloti izbacili su iz aviona više od 23 tone čokolada i slatkiša u nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada