Ukrajinski separatisti optužili vladine snage za oružane napade

Predstavnici samoproglašene Luganske Narodne Republike koje podržava Rusija optužili su vladine snage da su otvorile vatru na njihovoj teritoriji četiri puta u posljednja 24 sata.

Ukrajinska vojska je odbacila optužbe separatista da su vladine trupe napale, rekavši da su pobunjenici granatirali ukrajinsku vojsku (Alexander Reka/TASS via Getty Images)

Separatisti na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili su vladine snage da su otvorile vatru na njihovoj teritoriji četiri puta u posljednja 24 sata, piše Reuters.

Poručili su da pokušavaju utvrditi da li je neko povrijeđen ili ubijen.

Nije odmah bilo jasno koliko su incidenti ozbiljni i nije bilo hitne reakcije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE), koja prati situaciju u istočnoj Ukrajini, ali je poslednjih dana povukla neke od svojih posmatrača.

Ukrajinska vojska je odbacila optužbe separatista da su vladine trupe napale, rekavši da su pobunjenici granatirali ukrajinsku vojsku.

Rusija je prikupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice dok je zahtijevala od NATO-a da obeća da neće prihvatiti Ukrajinu u Alijansu.

Svaka eskalacija mogla bi podstaći napetost

Ovakvi incidenti su se događali mnogo puta u proteklih osam godina, ali ovaj posljednji dolazi nakon što je Rusija okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinskih granica, zahtijevajući da NATO obeća da neće prihvatiti Ukrajinu kao članicu.

Zapad je zaprijetio Rusiji novim sankcijama ako napadne Ukrajinu; Rusija poriče da je planirala bilo kakve napade.

Svaka eskalacija u višegodišnjem sukobu između separatista koje podržava Rusija, a koji su zauzeli dio teritorije u istočnoj Ukrajini 2014. godine, mogla bi podstaći napetost između Rusije i Zapada.

Američke obavještajne agencije saopštile su ovog mjeseca da vjeruju da bi Rusija mogla izmisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu, vjerovatno tako što će napraviti video zapise koji prikazuju montirani napad. Rusija je to odbacila.

SAD ne vjeruje u priču o ruskom povlačenju

Tvrdnje o granatiranju iznesene su u saopštenju koje su objavili predstavnici samoproglašene Luganske Narodne Republike.

U saopštenju se navodi da su ukrajinske snage koristile minobacače, bacače granata i mitraljez u četiri odvojena incidenta u četvrtak.

“Oružane snage Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći teško naoružanje, koje bi, prema sporazumima iz Minska, trebalo da bude povučeno”, navodi se u saopštenju separatista.

Rusija je ove sedmice rekla da povlači neke trupe iz područja u blizini Ukrajine nakon završnih vježbi, ali Kijev je rekao da nije vidio dokaze za to, a Sjedinjene Američke su rekle da sumnjaju da je Moskva zapravo povećala svoje prisustvo za čak 7.000 vojnika.

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je u utorak da traži od predsjednika Vladimira Putina da prizna dvije samoproglašene separatističke republike u istočnoj Ukrajini kao nezavisne.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada